Tak a je to. Vánoce máme šťastně za sebou. Ne že by to bylo samo o sobě bůhvíjak rizikové období. Pravdou ale je, že několik útoků na poměrně křehkou tělesnou konstrukci obyčejného smrtelníka v sobě nejkrásnější svátky v roce nesou.

Kdo je zvyklý ať už z nutnosti, či pouze z vlastního zájmu si ustavičně hlídat hmotnost a táže se pravidelně váhy, kdo že je na tom světě nejhubenější, má o nežádoucí kalorie v podobě krásně nazdobeného a vonícího cukroví postaráno. A ukažte mi toho smělce, který by si troufl na nabídku něčeho tak dobrého nereagovat.

I štědrovečerní večeře v sobě nese pořádný nášup kalorií. Znám požitkáře, pro něhož je nejkrásnějším vánočním dárkem fakt, že na Štědrý večer může sníst smažených řízků, kolik chce. Aniž by byl peskován, napomínán či jinak perzekvován.

Tradičním souputníkem bramborového salátu na štědrovečerním talíři ovšem bývá smažený kapr. Pro mnoho lidí přes všechny možnosti nákupu nejroztodivnějších mořských potvor zůstává klasická česká ryba tou vůbec nejchutnější. Překážkou náležitého vychutnání ovšem mohou být ty zpropadené kosti.

Vyskytují se totiž i méně otrlí strávníci, pro něž vykostěná ryba neznamená pouze zbavení velkých obloukových kostí, které se na druhou stranu logicky nejlépe hledají. Ti druzí naopak sází na to, že tenké, téměř vlásečnicové, ovšem pěkně pichlavé kůstky se nějak zaobalí do pořádného sousta salátu.

Řeknu vám, pokud se konzumace chutného kapříka s vyloučením veškerého nežádoucího kostního materiálu vezme doslova, je to pořádná fuška. Náročná na čas, nervy a energii. Někdy mě napadlo, že naši předkové volili bramborový salát ke kaprovi právě proto, aby kaloricky nahradil vydanou energii při filigránské práci s preparací kůstek a kostiček z každého jednoho sousta rybí krmě.

Pro takové strávníky pak lze doporučit, aby rodina zasedla k večeři o něco dříve. Mohlo by se totiž klidně stát, že dětičky by nemusely stihnout ani rozbalit dárky, trvá-li se striktně na pravidle, že od štědrovečerního stolu se nemá vstávat.

A dojídá-li takový nešťastník další porci na oběd, radím dobře, neplánujte si na odpoledne žádné návštěvy. „To byl tak hustý provoz nebo snad závěje?“ mohli by se podivit hostitelé, kteří se vás dočkali místo v časném odpoledni až někdy v podvečer. Odpověď obědem vysíleného jedince, že za vše může živočich z kalných zákoutí českých rybníků, by pak mohla vyrazit příslovečný dech.