Jak nazvat takového člověka? Je to podrazák? Parchant? I to je možná málo. Devatenáctiletý Marek Miko na první pohled hodně dbá o svůj zevnějšek. Potrpí si na pečlivě střižený účes, značkové boty i oblečení.

Ovšem tímhle vším pouze zakrývá hadry, které nosí v duši. Mladý muž se totiž nestyděl o peníze obrat vlastního dědečka, který se o něj celý život staral. A to nebylo vše! K podobné krádeži přemluvil i svého kamaráda. Kvůli tomu všemu uplynulé úterý stanul před prostějovským soudem…

Vše začalo tím, že dědeček žijící ve Smržicích slíbil zaplatit svému vnukovi autoškolu. Kvůli tomu mu nadiktoval přístupové údaje ke svému bankovnímu kontu. Jeho vnuk si je zapamatoval a celkem čtrnáctkrát z něj vybral peníze, aniž by mu o tom cokoliv řekl. Starý muž na to přišel jen díky zaměstnankyni pošty, která ho upozornila na podivné výběry. Marek Miko tímto způsobem svému dědečkovi způsobil škodu 28 100 Kč. Peníze si nechával posílat nejprve na účet svého kamaráda a poté i na svůj vlastní. „Utrácel jsem je hlavně za oblečení, cigarety a občas i za jídlo,“ přiznal se před senátem obžalovaný. Údaje pak poskytl také svému bratrovi, který dědečkovi vybral dalších sedm tisíc korun.

Vymlouval se a lhal

Přestože u soudu působil Miko poměrně kajícně, jeho slovům se nedalo absolutně věřit. Když se ho soudce ptal, proč za celou dobu nevrátil poškozenému alespoň část z ukradené částky, tak se vymlouval na to, že jeho děda prý po něm chce dvojnásobek. Nic takového však z výpovědi poškozeného rozhodně nevyplynulo.

Navíc v případě Marka Miky, který nedokončil ani střední školu, se rozhodně nejednalo o ojedinělé selhání. Nedávno byl totiž odsouzen za to, že přesvědčil ještě mladšího kamaráda, aby okradl oba své rozvedené rodiče. Ten jim následně vzal peníze a šperky v hodnotě 65 tisíc korun! Posledním činem do této mozaiky pak byly jeho úvěrové podvody, kdy si nesmyslně nabral půjčku v celkové výši 14 500 korun.

Skončí ve vězení?

Prostějovský soud jej za to vše „odměnil“ třemi roky, trest však na stejnou dobu ještě podmíněně odložil. „Jedinou polehčující okolností je nízký věk obžalovaného stejně jako to, že až dosud nebyl trestaný. Na druhou stranu mu výrazně přitěžuje, že se neštítil okrást vlastního dědu, který o něj pečoval od jeho dětství. Přesto jsme se rozhodli mu dát ještě šanci. Jen tak bude moci ukázat, zda dostojí svým slibům, najde si práci a ukradené peníze vrátí. Pokud to nezvládne, tak si trest bude muset odsedět,“ vysvětlil rozhodnutí senátu jeho předseda Petr Vrtěl.

Rozsudek je již pravomocný, obě procesní strany se na místě vzdaly práva na odvolání.