Je to nešvar, který se nedaří vymýtit. Během jediného dne, konkrétně v pondělí 25. ledna, odhalily policejní hlídky přímo v Prostějově jednu řidičku a dva řidiče, kteří měli pozitivní orientační test na návykové látky. Stalo se tak při běžných dopravních kontrolách. Jeden ze zfetovaných řidičů měl navíc trojnásobný zákaz řízení. Ten skončí tedy u soudu.

Prvním hříšníkem byl v pondělí 25. ledna dopoledne dvaadvacetiletý mladík z Prostějova, kterého policejní hlídka zastavila ve Werichově ulici. „Měl pozitivní test na amfetaminy a metamfetaminy a dechová zkouška na alkohol byla negativní,“ poznamenal František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie Olomouckého kraje pro Územní odbor Prostějov.

Ve stejný den v odpoledních hodinách pak strážci zákona v ulici B. Šmerala ukončili jízdu jednatřicetileté ženy. „Alkohol se u řidičky neprokázal, ale orientační test na návykové látky byl kromě pozitivity na amfetamin a metamfetamin pozitivní i na látky obsahující THC. Stejně jako její předchůdce souhlasila s odběrem bio materiálu v nemocnici. Oba případy šetříme jako přestupky,“ sdělil policejní mluvčí.

Ve třetím případě to už bylo mnohem silnější kafe. „Ten samý den večer se stala dalšímu mladému muži osudná jízda po Plumlovské ulici, kde byl policisty zastaven ve vozidle Volkswagen Polo. I on měl test pozitivní na stejné návykové látky jako předchozí hříšník, ale navíc měl uložen zákaz řízení všech motorových vozidel, dvakrát prostějovským magistrátem a jednou olomouckým soudem. A to až do listopadu příštího roku. Po zadokumentování celé události mu bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a spis byl neprodleně předán k dalšímu postupu na Okresní státní zastupitelství Prostějov. S lékařskou prohlídkou nesouhlasil,“ uvedl František Kořínek.