„Konečně!“ mohli si říci čtenáři. Minulý týden se totiž znovu otevřely knihovny napříč Českem. I když ne zcela, dle nařízení vlády mohou mít v provozu pouze výdejové okénko. I tak ale tuto možnost řada knihoven využila. A mohla po dlouhé době, a letos vůbec poprvé, přivítat čtenáře. Čtenáře tak lákají třeba v Kostelci na Hané, kde ovšem byla knihovna otevřená během koronavirové epidemie déle než jinde – nachází se totiž ve škole. Otevření se dočkali také v Prostějově.

 

Prostějovská Městská knihovna otevřela v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními ve středu 17. února. A hned první den zaznamenala instituce veliký zájem ze strany čtenářů. „Pro knihy si přišlo více než 400 milovníků literatury, kteří si zapůjčili celkem 1800 knih,“ potvrdil ředitel knihovny Aleš Procházka. „Výpůjčky jsou zatím automaticky prodloužené do 19. března. Během pondělí a úterý můžete objednávat knihy k vyzvednutí, a to buď telefonem, e-mailem nebo za pomoci služby ‚odlož knihu‘,“ přidává.

Četbu si zájemci vyzvedli u výdejového okénka nejen v budově na Skálově náměstí, ale také na dětském oddělení na Vápenici a u okének v pobočkách knihovny. „Jsem velmi ráda, že alespoň jedna z městských příspěvkových organizací, která se do jisté míry zabývá i kulturou, mohla otevřít, byť v omezené formě. Je dobře, že takto mohou lidé čerpat v této nelehké době příjemnou inspiraci a zážitky. A musím říct, že zájem ze strany čtenářů mě osobně moc potěšil,“ dodala náměstkyně prostějovského primátora pro kulturu Milada Sokolová.

Pravdou je, že nejednomu knihovníkovi se změnou alespoň trochu ulevilo. „Rozhodně kvituji, že je aspoň takto možné otevřít. Běžně k nám chodí hodně dětí, některé pro povinnou četbu, jiné si prostě navykly číst. A pro ty s horším zázemím to často je jediná možnost, jak se k literatuře dostat,“ konstatuje Simona Hýblová, knihovnice z Čech pod Kosířem. Popsala rovněž pro Večerník zájem o jednotlivé žánry. „Lidé si berou spíše oddechové věci, tedy fantasy, pak románky. A u dospělých je oblíbená novější česká literatura od autorek jako jsou Dvořáková nebo Soukupová,“ prozradila.

Zatímco některé knihovny nyní otevřely okénko, jiné to neplánují. Třeba knihovna mořická, která se nachází v místním zámku. „Bylo by asi dost složité to zajistit, a to kvůli stavebně-technickému řešení,“ poznamenal starosta obce Tomáš Pavelka. Sám byl v minulosti vedoucím mořické knihovny, zná tedy její možnosti dobře. Přesto ale místní obyvatelé o knížky nepřijdou. „Funguje to u nás tak, že když někdo potřebuje knížku zajistit, uděláme mu donášku. Stačí se domluvit,“ vzkazuje Pavelka.