Zelenějšími prostranstvími se brzy budou moci pochlubit v Pivíně. Obec se zapojila do projektu Sázíme budoucnost, který si dal za cíl vysázet postupně v České republice 10 milionů stromů. Svou troškou se rozhodli přispět také v Pivíně. Už dříve nechala obec vysázet ovocné aleje. Nyní se rozhodla do zeleně investovat znovu, i když v trochu menší míře než dříve.

 

„Nebudeme toho vysazovat hodně, naposledy to bylo něco mezi tři sta až tři sta padesáti stromy. Teď půjde o vzrostlejší dřeviny, které jsou dražší, takže jich bude méně, asi osmdesát,“ prozradil starosta obce Kamil Štětař.

I tak nepůjde o zanedbatelné množství. A to ani po finanční stránce. Projekt, za nímž stojí Nadace Partnerství, chce motivovat obce i organizace tím, že sázení peněžně zaštítí. „Výsadba bude kompletně hrazená z dotace. Celkem půjde o náklady zhruba ve výši čtvrt milionu korun,“ přidal pivínský první muž.

Nově by stromy měly podle Štětaře přibýt zejména uvnitř obce, například u bytových domů. Pivín přitom nebude první obcí, která se do projektu zapojí. Jak už Večerník informoval, do hromadného sázení pod hlavičkou projektu se zapojily třeba také Pavlovice u Kojetína.