V tomto okénku se budeme již po čtyřiasedmdesáté věnovat různým harmonizačním, relaxačním, ale i posilujícím či rehabilitačním a kompenzačním cvičením. K tomu, abychom předešli bolestem zad, kloubů, blokádám a dalším nešvarům, je potřeba pravidelný pohyb. Pokud však již k nějakému narušení v oblasti zad, páteře, kyčlí dojde, je potřeba se problematické partii pravidelně věnovat. Dnes se zaměříme na posílení vnitřního stabilizačního systému a šikmých břišních svalů...

 

 1. Na úvod se rozcvičíme, rozcvička by měla předcházet úplně každému cvičení. Následně si pustíme nějakou oblíbenou hudbu a přejdeme na zem do pozice na čtyři. Vyrovnáme záda, zkontrolujeme si ramena, ať nám nepadají dovnitř, a vytáhneme krk (viz. foto). Nyní se od břicha začneme pomalu nadechovat. Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

2. Následně natáhneme pravou ruku, levou nohu a zatneme břicho, čímže se aktivuje vnitřní stabilizační systém. Tento cvik jsme již kdysi dělali, nyní však přejdeme do náročnější fáze. Váhu přeneseme do kolene, které je na zemi a ruky, která tlačí do podlahy, a následně otočíme celé tělo lehce doprava a pak zpět dopředu (viz. foto). Provedeme ho nejdříve pětkrát na jednu stranu a poté pětkrát na druhou stranu. Cvik je náročný na udržení rovnováhy a účinně pracuje s vnitřními svaly a posiluje šikmé břišní svaly. Nezapomínejte pravidelně dýchat.

3. V dalším cviku půjdeme opět na čtyři a zase srovnáme záda, ramena a krk (viz. foto). Nyní se od břicha začneme pomalu nadechovat. Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

4. Nyní opět natáhneme pravou ruku a levou nohu, zpevníme břicho a budeme obě končetiny přitahovat zároveň k sobě – k tělu (viz. foto) a pak je zase natáhneme. Takže ruka a noha jdou zároveň k sobě a pak zase od sebe do původní natažené polohy. Nezapomínáme dýchat, držet rovná záda a krk v protažení se zády. Provádíme desetkrát za sebou a pak vyměníme strany. Následně se uvolníme a provedeme protažení, opakujeme pokud možno každý den. Tentokrát jsme tedy účinně posilovali kompletně celé tělo, vnitřní stabilizační systém a břišní svaly.

Závěrem si za odměnu zatleskejte a já se těším zase příště!