Kdy jindy než právě teď? Pokud chtějí prostějovské volejbalistky oddálit nejrychlejší možné vypadnutí z extraligového play-off a tím konec celé své sezóny 2020/21, potřebují dnešní výsledkové překvapení. Pondělí 8. března od 17.00 hodin totiž patří v hale Sportcentra DDM druhému utkání čtvrtfinálové série s Olympem Praha – a jedině domácí vítězství VK nepošle favoritky do nejspíš rozhodujícího dvouzápasového trháku.

Úvodní duel na území české metropole v pátek patřil papírově silnějšímu celku, který kromě druhé sady suverénně kraloval. A protože i zmíněné dílčí problémy uprostřed střetnutí včas zažehnal, v součtu dospěl k předpokládaně hladkému triumfu 3:0. „Nás může jedině mrzet, že jsme ten druhý set nedotáhli do úspěšného konce. Vedení 18:13 by i proti tak kvalitnímu soupeři asi mělo stačit,“ zmínil kouč hanácké party Lubomír Petráš.

Nyní stojí se svým kolektivem před zřejmou, byť stále velice složitou výzvou skolit Pražanky na vlastní palubovce. Všechny tři vzájemné střety aktuálního ročníku přitom patřily PVK s celkovým součtem poměru sad 9:1. Družstvo z hlavního města ČR skončilo po dlouhodobé části UNIQA extraligy druhé, tedy o pět míst nad vékáčkem, a nasbíralo o propastných devětadvacet bodů víc. Prostě jiný výkonnostní level.

„Přesto věřím, že v jednom utkání můžeme Olymp hodně potrápit a třeba i zdolat, zvlášť doma. Musíme však co nejvíc tlačit servisem, zároveň podání moc nekazit, celkově dělat méně chyb než obvykle, z jisté přihrávky mít dostatečně vysokou úspěšnost v útoku a navrch dobře bránit jak na síti, tak v poli. Pouze komplexně kvalitním výkonem lze natolik silný mančaft porazit,“ poskytl Petráš teoretický recept na dílčí úspěch.

Jestli může dnešní bitva vypadat nějak takhle i v praxi, to se už brzy ukáže. O něco úplně mimo realitu rozhodně nejde, ačkoliv drtivou většinu trumfů drží protivnice toužící po mistrovském titulu. „My musíme maximálně bojovat o každou výměnu, skládat jeden bod ke druhému a jít krok za krokem. Ve chvíli, kdy se v tak důležitém zápase podaří vyhrát set, je pak celý další průběh mnohem víc otevřený a roste šance na překvapení. Letos v lednu jsme Olymp málem dostali do tiebreaku, chyběl kousíček. Třeba vyjde něco podobného tentokrát,“ přál si Petráš.

Bez ohledu na pondělní výsledek bude série každopádně pokračovat třetím duelem v Praze (čtvrtek 11. března, 17.00 hodin). A pokud se ještě nerozhodne, přijdou na řadu rovněž od pěti odpoledne čtvrtý střet v Prostějově (neděle 14. března), případně pátý opět v metropoli (středa 17. března). Postará se družina VK o natolik senzační průběh čtvrtfinále, nebo vše dopadne dle papírových očekávání?