Za poslední rok toho prožil prostějovský rodák a dlouholetý kapitán hokejového „A“-týmu Martin Janeček hodně. Šestačtyřicetiletý bývalý útočník a nyní trenér zažil obrovské úspěchy, a to včetně postupu svého tehdejšího týmu Šumperka do 1. ligy. Nyní ale přišel pád. Spolu s jeho kolegou Pavelkou byl totiž odvolán z trenérského štábu Poruby. Ambiciózní klub se měl podle předsezónních prognóz držet v tabulce nahoře, a dokonce útočit na postup do extraligy. Přišlo však rozčarování, nedávno se Poruba tak tak vešla do první desítky. Nyní je pátá.

Vedení ostravského celku se tak rozhodlo k 1. březnu po prohře s Jihlavou poměrem 2:5, odvolat trenérský pár. Ten tak tým opustil s kladnou bilancí 15-2-4-10. V poslední době se ale Porubě nedařilo. Prohrávala s týmy ze špice tabulky (Vrchlabí, Kladno, Jihlava), pak ale začaly prohry i s níže položenými celky jako třeba s Kolínem. A to už bylo na vedení Poruby příliš.

Janeček tak už neodkoučuje dnešní zápas proti Prostějovu. Což je pro něj nepochybně dvojí škoda. „Po velmi dlouhé době jsem viděl syna, tátu, bratra, který tady pracuje u mládeže. V tomhle směru to pro mě bylo veselé. Pokud to nejsou lidi, tak přinejmenším návrat do prostoru, který znám. Ale zase dřívější návraty byly emotivnější, protože zde byl samozřejmě plný zimák a fanoušci v Prostějově byli vždy parádní,“ prozradil při prvním vzájemném duelu sezóny, který Ostravané ovládli 3:1. „Prostějov je samozřejmě můj mateřský klub, domovské město, takže se sem vždycky rád vracím. A když jsem na střídačce, vždycky chci vyhrát, ale proti Prostějovu o ten chloupek více,“ dodával tehdy.

Dnešní utkání proti svému mateřskému týmu už ale koučovat nebude...