Co se týká mezitýdenních nárůstů počtu nově pozitivně testovaných osob na covid-19, krajští hygienici zaznamenali další úbytek. Tentokrát o 258 infikovaných. Další pozitivní zpráva samozřejmě těší také hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka. Ten ale zároveň upozornil Večerník, že důvod k jásotu zatím není ani zdaleka stoprocentní. Zvýšil se totiž počet lidí nakažených jihoafrickou mutací a zároveň se plný návrat školáků do lavic výrazně oddaluje.

K nedělnímu poledni 25. dubna evidovala Krajská hygienická stanice v Olomouci celkem 90 059 případů pozitivně testovaných osob na covid-19 v kraji od začátku pandemie. Jedná se o navýšení počtu pozitivity o 1 275 případů, což je o 258 pozitivně testovaných osob méně než týden předtím. Celkově už hygienici v Olomouckém kraji registrují 83 635 vyléčených osob, na druhé straně ale bohužel také 1 612 lidí, kteří onemocnění covid-19 podlehli. Od začátku pandemie podstoupilo PCR testy 355 577 osob a aktuálně je v Olomouckém kraji 4 788 obyvatel nakažených koronavirem. Nejvíce na Olomoucku (1 148), dále na Prostějovsku (718), Přerovsku (503) a Šumpersku (446). Na Konicku se z covid-19 k aktuálně léčí 92 lidí.

Hejtman Olomouckého kraje Večerníku včera v pozdních večerních hodinách řekl, že klesající počet nově nakažených je sice velkým pozitivem, nicméně ty pravé důvody k radosti se musí ještě na nějaký čas odložit. „Samozřejmě vnímám s radostí skutečnost, že už sedmý týden klesá počet nově pozitivně testovaných osob. Není to tak dávno, co jich hygienici evidovali přes čtyři tisíce týdně, aktuálně jich je už jen něco málo pod třináct set. To je ale pouze jedna strana mince,“ řekl Josef Suchánek. „Na straně druhé tu jsou věci, které nás stále nutí k bedlivé pozornosti. Jednak se nám v kraji za poslední týden rapidně zvýšil počet případů jihoafrické mutace, která je už diagnostikována u čtyřiceti osob. Situace v tovačovském sociálním zařízení se už podařila stabilizovat, došlo však k nákazám tohoto typu mimo podobná zařízení. A pak jde o plný návrat dětí do školních lavic. Ten je možný zatím pouze ve třech krajích v republice, bohužel v Olomouckém kraji stále nikoliv. V přepočtu aktuálně nakažených osob na sto tisíc obyvatel totiž tento limit překračujeme dvouapůlnásobkem,“ zmínil podstatná fakta Suchánek, jehož se Večerník ještě na závěr zeptal, zda rozvolnění, která vláda naplánovala na příští týdny, považuje za vhodná? „Za mě osobně říkám ano! Ale je to jen pohled můj a já nejsem lékař ani epidemiolog. Tvrdím ale, že pokud tato rozvolnění mají dopadnout bez následků, musí se lidé naučit dodržovat veškerá proticovidová opatření. Zatím mám totiž pocit z těchto dnů a týdnů, že lidé nedodržují takřka nic,“ poznamenal hejtman Olomouckého kraje.

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                              počet nově nakažených

pondělí 19. dubna       316

úterý 20. dubna          282

středa 21. dubna         218

čtvrtek 22. dubna       162

pátek 23. dubna          252

sobota 24. dubna        49