Spekulace. To byl nejčastější způsob informování o posezónním vývoji u Jestřábů. Klub totiž trvale mlčel, místy mlžil, na dotazy nechtěl nic potvrdit, ale ani vyvrátit. Výsledkem tak byla série dohadů. A jeden z nich se týkal také Jiřího Vykoukala. Později sice otázka jeho budoucnosti trochu zapadla za témata jako nový trenér a hráči, kteří v rytmu „poslední zhasne“ souvisle opouštěli jestřábí hnízdo. Nyní je ale jasno, Jiří Vykoukal svůj další osud s Prostějovem nespojí. Alespoň ne v nejbližší době.

V případě Vykoukala šlo přitom o mnohé role. Zejména se vyjímala role trenéra, na niž rezignoval v roce 2020. Později se však k týmu vrátil a na střídačce dále působil. Pokud se jedná právě o trénování, může být Vykoukal vcelku spokojený, s mužstvem prošel opakovaně do play-off, plnil předsezónní předpoklady. Víceméně dokázal držet stabilní řady a tým průběžně bodoval. Bohužel ani jednou se neprokousal přes 1. kolo play-off. Což je obrovská škoda, protože sílu na to mužstvo mělo. Je však třeba vyčinit za některé odchody. Třeba Davida Brančíka, nadějného odchovance, který se jevil velmi dobře. Ale taky dalších hráčů, mladých, kvalitních a s potenciálem.

A zde se dostáváme ke druhé důležité roli Jiřího Vykoukala, a sice sportovního manažera. Z tohoto pohledu je jeho úspěch poloviční. Netřeba pochybovat o tom, že bývalý dlouholetý reprezentant České republiky odvedl velký kus práce, přitáhl do Prostějova hráče jako Divíšek, Nouza nebo Kantor. Ne vždycky se výběr stoprocentně povedl. Byť právě na Divíška nebo Nouzu se bude ještě dlouho vzpomínat. Obecně se (což je dost paradoxní vzhledem k tomu, že byl Vykoukal dříve sám bekem) však nedařilo vybírat zejména obránce. Jak po kvalitativní, tak po stránce množstevní. Odehrát sezónu jen na osm či devět beků fakt není možné. A spoléhat se na to, že se nebude los první ligy a extraligy krýt? Ošemetné. Výsledkem bylo, že Prostějov odehrál některé zápasy na pouhých pět (!) zadáků.

Problémem pak je zjevná neexistence dlouhodobější koncepční práce. Ovšem nápad na vytvoření mladého a dravého týmu se zkušeným trenérem s řadou odchovanců jako bonusem? Ten byl skvělý! Jenže tým z uplynulé sezóny skončil po jediném roce. Nebyl mu dán prostor k růstu, rozehrání. Je ovšem otázkou, jak velký vliv na toto rozhodnutí měl sám Vykoukal a zda nešlo spíše jen o kroky generálního manažera, který se rozhodl po prvním neúspěchu solidní tým odstřelit.

Tak jako tak za sebou ale Vykoukal zanechal během sedmi let u Jestřábů výraznou stopu. Týmu dodal hvězdy, byl u postupu do Chance ligy, po řadě let dostal Prostějov do play-off. Ale taky zažil spoustu pádů, včetně například stávky fanoušků v loňském předkole nebo dva velké exody z kabiny. Ať už ale hodnotíme Jiřího Vykoukala jakkoliv, jeho role byla v klubu klíčová a bude jen těžké jej nahradit.