Platilo to vždy a bude to platit i nadále – strom, který má pevné kořeny, nevyvrátí ani ta nejsilnější vichřice. Obdobně i my bychom v těžkých chvílích neměli zapomínat na to, odkud jsme vyšli. To si uvědomují v Konici, kde si navzdory náročné situaci ve středu 28. října připomněli 102. výročí od vzniku Československé republiky.

 

Psal se rok 1925 a první československý prezident T. G. Masaryk slavil své 75. narozeniny. Čekalo ho ještě deset let v čele státu, který sám odvážně pomáhal zakládat. Při této příležitosti mu v malebném prostředí Březského vrchu nad Konicí nechali sokolové postavit krásnou kamennou mohylu.

Právě u ní se poslední říjnovou středu sešli zástupci města a konických dobrovolných hasičů, aby si připomněli 102. výročí vzniku Československa. Vzhledem k situaci ohledně šíření koronaviru se vše tentokrát odehrávalo v hodně komorním duchu. „Připomnělo mi to časy, když jsme s tím tady před necelými dvaceti lety začínali. Tehdy se nás tu sešlo tak pět. Postupem času se lidé začali nabalovat a třeba loni nás tu bylo tak šedesát. Letos jsme tam byli jen s místostarostou,“ zavzpomínal pro Večerník starosta SDH Konice Vlastimil Šmída, který před 19 lety stál společně s Miroslavem Hofmanem u obnovy konických dobrovolných hasičů. I díky tomu mohl sbor začátkem letošního srpna s plnou parádou oslavit 145. výročí svého založení.

Připomínka výročí republiky rozhodně není jedinou podobnou akcí, kterou koničtí hasiči staví most mezi minulostí a současností. Před sedmi lety se jim například podařilo úspěšně navázat na dřívější tradici pochodů z Konice do Javoříčka. Ten se koná vždy ke konci dubna týden před oficiální připomínkou vypálení vesnice nacisty za 2. světové války, k němuž došlo 5. května 1945. „Pokud nám to situace s koronavirem dovolí, tak to zorganizujeme i příští rok. Nikdo jiný jak hasiči to totiž neudělá!“ uzavřel Vlastimil Šmída.