Letní kino Mostkovice se vrací na scénu. Poslední předprázdninový víkend zde ve velkém stylu odstartovali novou sezónu, a to koncertem dnes již legendárního seskupení Čechomor. Ta vyrazila na turné k výročí třiatřiceti let od založení kapely a také k nově vydanému albu Radosti života.

Právě třiatřicítka je pro kapelu stěžejním číslem letošního turné. Kromě výročí nesou toto číslo také kelímky na jejich koncertech a na každém z vystoupení letního turné má v plánu kapela zahrát třiatřicet songů. Mostkovice byly po Ostravě hned druhou štací a nutno dodat, že páteční večer si v letním kině dozajista užili všichni přítomní posluchači. Večerník u toho nemohl chybět!

Čtvrteční bouře i páteční přeháňky s sebou přinášely mírné obavy, aby počasí na večer vyšlo. To však bylo zcela parádní. Polojasná obloha, pár stupňů nad nulou a mírný vánek by se daly označit jako ideální. I díky tomu si do letního kina našla cestu řada fanoušků této skupiny. I když nebylo plno do posledního místečka, solidní návštěva dokázala vytvářet vynikající atmosféru, jež postupem času stále více gradovala.
Ta se podařila načít už dvěma předkapelám, kdy se na scéně vystřídala dvojice písničkářů. Jako první přišel na řadu René Matlášek z Ostravy a po něm dostala svou čtvrthodinku také Veronika Vičařová z Prostějova. Ani jeden z tohoto dua se na pódiu neztratil.
Hlavní hřeb večera však přišel před dvacátou hodinou, kdy na scénu dorazil Čechomor ve složení Jan Kolář, Matěj Lienert, Lukáš Čunta, Karel Holas a František Černý. Kapela diváky rozproudila hned od začátku svého vystoupení a vše postupně gradovalo. Kromě starých známých hitů nechyběly v repertoáru také písně z nově vydaného alba. Fanoušci se tak dočkali velmi zajímavého mixu. V pravidelném sledu Čechomor také střídal svižnější písně s těmi pomalejšími a rozhodně potěšil všechny přítomné.
Kromě písní zazněla i kratší sóla všech členů kapely, za zmínku stojí především sólo Matěje Lienerta na bicí, které udělalo na všechny přítomné opravdu velký dojem a ocenili jej mohutným potleskem. Na závěr si diváci kapelu dokázali přivolat zpět a za mohutného potlesku ve stoje ukázali, že se koncert skutečně líbil. „S jakou energií, elánem a radostí kapela hraje je až neuvěřitelné. Znovu jasně ukázali, co pro ně hudba znamená a jednoznačně jen potvrdili, že opravdu umí,“ shodovali se v hodnocení křepčící fanoušci přímo pod pódiem.
Čechomor dlouhodobě podporuje nadaci Pomocná Tlapka. Její členové nechyběli ani v Mostkovicích a přítomní tak nákupem různých věcí v jejich stánku mohli podpořit tuto organizaci starající se o výcvik asistenčních psů. „Na Hané je vždycky krásně a panuje zde vynikající atmosféra. Moc všem děkujeme za vaši přízeň a pevně věřím, že se tu dnes nevidíme naposled,“ hlásil už během koncertu do mikrofonu jeden ze základajících členů kapely František Černý.