Většina z nás ví, že hladit lva po bradě není úplně dobrý nápad. Přesto to čas od času někdo zkusí. Do podobné situace se dostal i majitel Luta Josef Paníček, který během vrcholící koronavirové pandemie ubytoval romskou ženu i s dcerou.

To se mu ovšem po všech stránkách vymstilo. Po nedlouhé době našel pronajaté pokoje zdemolované, po šetření policie pak navíc musel zaplatit pět tisíc korun pokuty. Sám Josef Paníček se nyní ptá, kde je spravedlnost?

Tohle se mu tedy vymstilo! Už pěknou řádku let provozuje Josef Paníček penzion a hernu Luto nacházející se poblíž prostějovské nemocnice. I jeho se tedy citelně dotklo opakované uzavření všech restaurací a ubytovacích zařízení během covidové pandemie. Navzdory jim se vloni před Vánoci rozhodl poskytnout azyl dvěma Romkám i s jejich ratolestmi. Jenže místo slibovaného zisku se dostavila velká ztráta. „Udělal jsem dobrý skutek a takhle jsem dopadl. Kde je prosím vás nějaká spravedlnost?“ lamentoval provozovatel penzionu poté, co mu měly nájemnice i s jejich známými zdemolovat pokoje a ukrást televizi. Navíc on sám za porušení vládního nařízení dostal pokutu ve výši pěti tisíc korun.

Podle slov Josefa Paníčka se mu nejprve zželelo jedné nebohé romské ženy i s její dcerou. „Jmenovala se Žaneta Lakatošová a než přišla ke mně, bydlela, tuším, v Čelechovicích. Policisté po ní teď pátrají, její fotka se už také objevila i ve Večerníku. Té její dcerce mohlo být tak kolem pěti let. Ubytoval jsem je před Vánoci, bydlely u mě zhruba šest týdnů. Pak jsem k nim přibral ještě jednu další ženu rovněž s dětmi. Netrvalo dlouho a začaly problémy. Ke každé z nich se do pokojů nakvartýrovala spousta dalších cikánů,“ popsal Josef Paníček, který po našem dotazu přiznal, že od svých nájemnic pobíral činži. „Ze začátku mi platily, ale pak v zimě prasklo topení, takže se zdekovaly a byly najednou pryč. Zbylé peníze už mi nedoplatily a nechaly za sebou hroznou pohromu. V pokojích se po zemi válely i injekční stříkačky. Navíc mi ukradly televizi. Celkovou škodu jsem odhadl asi tak na 25 tisíc korun,“ popsal Josef Paníček, který údajně od pojišťovny nedostal ani korunu. Po policejním šetření musel naopak zaplatit sankci za to, že někoho ubytoval navzdory proticovidovým opatřením. „Stálo mě to pět tisíc pokuty,“ potvrdil Paníček, kterého naštvalo i to, že kriminalisté celou věc klasifikovali jako přestupek. Věc tedy skončila u správní komise. „Tam mi nakonec řekli, že paní Lakatošovou stíhat nebudou, protože ji prý nemůžou najít!“ rozčiloval se Paníček, který na závěr připustil, že udělal velkou chybu.  

„Beru to to jako velkou výstrahu pro sebe i pro ostatní,“ uzavřel svoji zpověď Josef Paníček.