Do druhé světové stovky prosvištěl Vít Kopřiva po úžasném vystoupení na tradičním turnaji v Gsaadu. Ve Švýcarsku přes kvalifikaci premiérově pronikl do hlavní soutěže ATP a vzápětí poprvé v životě porazil soupeře z Top 10. Jeho nevídanou cestu zastavil až v semifinále Casper Ruud z Norska, světová čtrnáctka.


„Když už jsem tady, nechci končit hned po prvním zápase v hlavní soutěži,“ pronesl prorocky po výhře nad domácím držitelem divoké karty Niklesem a vzápětí svá slova potvrdil, když ve třech setech vyřadil nasazenou jedničku a desátého hráče světa Denisa Shapalova z Kanady ve třech setech. V následné euforii smetl z kurtu zkušeného Švéda Ymera po celkovém výsledku 12:1 a až pak narazil a Ruuda. Čtyřiadvacetiletý Kopřiva vstoupil do utkání proměněným brejkbolem, o náskok ale vzápětí přišel. Tenisté si drželi svá podání až do osmého gamu, kdy se dvaadvacetiletý Nor propracoval přes shodu k výhodě brejku, načež první sadu dopodával. Ve druhém dějství už nepovolil Kopřivovi ani jediný game.
„Celý týden jsem se musel vyrovnávat s nachlazením. Tělo bylo oslabené, ale snažil jsem se po zápasech maximálně regenerovat. Vyšlo to dobře, semifinále je neuvěřitelný úspěch. Pomůže mi v žebříčku, dodá sebevědomí. Všechno se sešlo,“ radoval se po vítězném tažení Kopřiva, který se premiérově posune do druhé světové stovky a díky tomu může pomalu plánovat cestu na kvalifikaci US Open. „I kvůli tomu žebříček docela sleduji. Zahrát si kvalifikaci na grandslamu je jeden z mých snů,“ uvedl Kopřiva, který ukázal, že sny se někdy splní.