Po roční odmlce zaviněné koronavirovou pandemií se mohli prostějovští senioři opět sejít v sále Společenského domu, aby se pobavili připraveným programem, poklábosili si mezi sebou a příjemně tak strávili tři hodiny plné krásné zábavy. Uplynulou středu odpoledne zorganizoval prostějovský magistrát další ročník Svátku seniorů, který přilákal na tři sta důchodců z celého města. Akce měla pouze jedno malé negativum, organizátoři nepřipravili pro návštěvníky jinak vždy tradiční občerstvení...

 

Úderem čtrnácté hodiny předvedly seniorům v úvodním vstupu své umění mladičké mažoretky z taneční skupiny Krokodýlek a jejich vystoupení diváci odměnili bouřlivým aplausem. Poté na pódium v sále Společenského domu vystoupili náměstci primátora Alena Rašková, Jiří Rozehnal a Jan Krchňavý, aby seniory přivítali. „Jsem velmi ráda, že jsme se tu po dvou letech s tou loňskou covidovou přestávkou mohli opět potkat. Toho smutku, uzavření a osamění už bylo dost. Myslím si, že naše generace prožila nádherný život, navíc pětasedmdesát let bez války. To žádná jiná generace nezažila. Ale jsme tu od toho, abychom se společně pobavili, máme pro vás připraven bohatý kulturní program. A já věřím, že se vám bude líbit. A až nastoupí skupina Novios, chci vás vidět na tanečním parketu,“ pronesla před zúčastněnými seniory Alena Rašková, která jako náměstkyně primátora pro sociální oblast byla hlavní patronkou Svátku seniorů.

„Když se řekne slovo senior, já si vždycky vzpomenu na své drahé rodiče, nejúžasnější lidi na světě. Dovolte mi tady mému tatínkovi a mamince odtud poděkovat jim tam nahoru, a také vám sem dolů, kteří jste dnes přišli. Díky za jejich a vaši výchovu, celoživotní práci a za to, že jste nám byli vzory,“ vyznal se náměstek Jan Krchňavý, který si za svá slova vysloužil bouřlivý potlesk obecenstva. „Osobně mám osmdesátiletou maminku, kterou neustále navštěvuji a těším se z její přítomnosti. Stále se věnuje různorodým činnostem a užívá si života. A já věřím, že i vy to tak máte také a užíváte si zaslouženého odpočinku,“ dodal další z náměstků primátora Jiří Rozehnal.

Středeční Svátek seniorů ve Společenském domě se vydařil, měl však jedno malé negativum. Oproti předešlým ročníkům se návštěvníci neměli čím občerstvit... „Chtěla bych se všem omluvit za drobnou změnu. V uplynulých ročnících jsme byli zvyklí na to, že pro návštěvníky bylo zabezpečeno malé občerstvení v podobě kávy a koláčků. Letos jsme ale do poslední chvíle nevěděli, zda se nám kvůli protiepidemickým opatřením podaří tuto akci uspořádat. Přiznám se, že jsme moc nevěřili, že se na konci září budeme moci tady sejít. Nakonec se Svátek seniorů uskutečnil, ale na objednávku občerstvení už bylo pozdě,“ vysvětlila Alena Rašková, náměstkyně primátora statutárního města Prostějov.

Pro zhruba tři sta návštěvníků akce se nakonec organizátorům povedlo zajistit vodu v PET lahvích, takže o suchu nebyli... Ostatně i tak se senioři skvěle bavili, k poslechu a tanci jim po celé odpoledne vyhrávala kapela Novios, Miroslav Zikmund a tančil Krokodýlek společně se žáky Základní umělecké školy v Prostějově.