Dvanácté kolo skupiny „A“ I.B třídy Olomouckého KFS slibovalo zajímavý souboj, v němž se měly na domácí půdě utkat rozjeté Otaslavice proti nedalekému soupeři z Klenovic na Hané. Během čtvrtečního a pátečního dne se však kupil jeden problém za druhým na domácí straně a utkání se muselo po dohodě klubů odložit. „Metle“ si totiž pravděpodobně kromě tří bodů z Tovačova dovezly předcházející víkend i nákazu Covid-19, kterým byl zřejmě nakažený někdo z hráčů v šatně, což se na konci uplynulého týdne začalo neblaze projevovat. Jestli se situace do příštího týdne uklidní, nebo budou muset Otaslavice odložit i další zápas, není zatím rozhodnuto. 

Ještě v úterý 12. října se přitom hráči věnovali tréninku, i když postupná marodka vinou viróz pomalu stoupala. Vše pak zlomil čtvrtek, když se objevil první pozitivně nakažený hráč v týmu a další hráči postupně odpadali vinou respiračních onemocnění. „V pátek se k nim přidali zatím další dva potvrzení, jeden ještě čeká na výsledky, ale příznaky nasvědčují, že i on bude mít koronavirus,“ prozradil Večerníku sekretář klubu Pavel Skalický. „Nyní jednáme o tom, aby i další hráči absolvovali pro jistotu test. U nemocných to bude nutné, pro jistotu však budeme chtít vyzkoušet i další hráče. Zrušit jsme tak museli nejen zápas „A“-mužstva, ale i ´béčka´, protože v současné situaci nedokážeme dát dostatek zdravých hráčů dohromady. Hlavně pak nemůžeme zaručit bezinfekčnost všech účastníků v zápase,“ konstatoval smutně Skalický.

K situaci se vyjádřil také trenér „A“-mužstva Jiří Hon. „Už v úterý nebyla tréninková účast zrovna valná a v pátek se mohli dostavit pouze tři hráči z obou mužstev. Máme tak obavy i o další kluky a moc nevěřím tomu, že se situace do příštího duelu s Radslavicemi změní. Uvidíme také, co nám k tomu řekne i hygiena, protože mezi nakaženými jsou všichni, kteří byli právě na zápase v Tovačově,“ doplnil k situaci předseda klubu a hlavní kouč.

Klenovice se rozhodly svému soupeři vyhovět a nyní doufají, že se snad sezóna dohraje bez větších komplikací, které vzbuzují obavy. „Musíme situaci respektovat. Věděli jsme, že něco takového může přijít, a vidíme, že v Otaslavicích se to stále rozrůstá, takže bylo rozumné zápas odložit. Očividně to všechno nasvědčuje tomu, že si to soupeř přivezl po zápase s Tovačovem. Mohlo by se tak stát, že se to může objevit i v Tovačově, který hraje dnes v Troubkách, a právě Troubky nás čekají příští týden. No, raději nebudu polemizovat… Uvidíme, jak to také bude s náhradním termínem. Zatím je tam nahlášen osmadvacátý říjen, který by však zase neseděl nám, jelikož už teď se mi na tento zápas kluci omlouvali,“ vyjádřil se k nastalé situaci kouč Klenovic Vladimír Horák.

Termín ale zatím není stoprocentní a bude otázkou, zda nebude muset domácí mužstvo do karantény, protože pozitivních případů postupně přibývá. „Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet, každopádně soupeři přejeme brzké uzdravení. Teoreticky by se ještě první týden v listopadu mohlo hrát, což bývalo dříve pravidlem. Pokud by však mužstvo muselo do karantény, neumím si moc představit, že po čtrnácti dnech nicnedělání by měli nastoupit do zápasu. Loni jsme sezónu zápasem v Otaslavicích ukončili po desátém kole. Doufám, že letos to bude jinak,“ dodal Horák.

Problémy tak nyní řeší také na krajském fotbalovém svazu. Jak ale ubezpečil sekretář Pavel Peřina, zatím se jedná pouze o ojedinělý případ, a pokud by se situace ještě zhoršovala, budou čekat na kroky hygieny. „S případy nakažených hráčů jsme se už setkali v průběhu podzimní části. Obvykle to řeší hygiena karanténou pouze pro pozitivně testované, zbytek mužstva může dále nastoupit. Pokud by nastala situace, že hráčů bude více, čekali bychom na kroky místní hygieny a dali na její doporučení. Jinak může klub do utkání nastoupit, výjimkou by bylo doložení neschopnosti dostatečného počtu hráčů k nastoupení do zápasu,“ řekl k současné situaci Peřina.

Další možností pro kluby je domluva se soupeřem, krajský fotbalový svaz by ale chtěl mít kompletně dohranou podzimní část nejpozději do 15. listopadu, což by se podle sekretáře mělo podařit, když nepřijdou komplikace v podobě karantény celého týmu.