Podle kalendáře i teploty

Topná sezóna sice začíná 1. září a končí 31. května, ale kromě tohoto časového vymezení musí být splněna ještě podmínka teplotní. Když teplota v lokalitě poklesne alespoň dva po sobě jdoucí dny pod 13 °C, může se topná sezóna zahájit bez ohledu na konkrétní datum.

Topná sezóna je určena vyhláškou

Pravidla pro vytápění upravuje vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č.194/2007 Sb. Podle ní začíná topná sezóna 1. září a končí 31. května následujícího roku. Reálný termín, kdy teplo doputuje až do vašich radiátorů, ale závisí ještě na teplotní podmínce. Dodávky tepla se spouštějí ve chvíli, kdy v dané lokalitě poklesne průměrná denní teplota pod 13 °C po dva po sobě jdoucí dny a ani v následující den se neočekává oteplení.

Platí to ovšem i obráceně. Podle tohoto pravidla je totiž možné i v průběhu topné sezóny dodávky tepla na několik dní přerušit. Vytápění bytů se může omezit nebo přerušit v období, kdy průměrná denní teplota venkovního vzduchu přesáhne 13 °C dva po sobě následující dny a nelze očekávat pokles teplot ani další den. Omezení během topné sezóny se provádí s ohledem na tepelnou stabilitu místností. Při opětovném poklesu teplot pod 13 °C se centrální dodávky tepla opět spustí. Teplárny obvykle disponují automatickou regulací, která se stará o omezení vytápění tak, aby nedocházelo ke zbytečnému plýtvání energií.

A jak se vypočítá průměrná denní teplota?

Ukazatel průměrné denní teploty venkovního vzduchu se stanovuje jako čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch. Měření se provádí v 7 hodin, ve 14 hodin a ve 21 hodin, přičemž teplota naměřená ve 21:00 se počítá dvakrát.

V noci se netopí

Otočili jste kohoutkem radiátoru v nočních hodinách, ale tepla jste se nedočkali? V případě centrálního vytápění totiž není regulovaný jen začátek topné sezóny, ale také denní doba, po kterou jsou dodávky tepla realizovány. Byty i nebytové prostory jsou během topné sezóny vytápěny mezi 6:00 až 22:00 hodin.

S dodavatelem tepla je možná domluva na jiný časový interval, po který je topení tlumeno, nebo dokonce jeho úplné zrušení. Stejně tak se lze domluvit na vytápění mimo topnou sezónu, pokud se na tom shodne většina spotřebitelů a počasí to vyžaduje. V praxi však podobné úpravy naráží na obtížnou realizovatelnost, individuální regulace v bytech není možná, většinou je prostředníkem Společenství vlastníků jednotek. Obvykle se tak zkrátka musíte smířit s tím, kdy začíná topná sezóna a kdy opět končí, a to bez ohledu na vaše individuální potřeby.

Jak se připravit na topnou sezónu v bytovém domě?

O dodávky tepla se vám stará teplárna, a tak vám odpadají povinnosti ve formě revizí kotlů nebo čištění komínů. Prostě stačí otočit hlavicí na radiátoru a máte zatopeno. Na druhou stranu by bylo mylné se domnívat, že můžete nechat začátek topné sezóny úplně bez povšimnutí. Ještě v létě byste měli zkontrolovat těsnost radiátorů a případně je nechat opravit. Aby vám topení dobře sloužilo, je důležité rovněž ověřit funkčnost termostatických hlavic. Měly by se plynule točit, ale jejich pohyb nesmí být příliš volný.

Zapomínat byste neměli ani na odvzdušnění radiátorů. To lze v bytových domech zpravidla provádět pouze v nejvyšším patře, kde jsou na topných tělesech umístěny odvzdušňovací ventily. Obyvatelé domu by se však měli domluvit na součinnosti a v nižších patrech před odvzdušněním otevřít termoventily naplno, aby se do oběhu uvolnil všechen vzduch. Jelikož ne vždy je možná domluva, přistupuje se v poslední době k instalaci automatických odvzdušňovacích ventilů v nejvyšších patrech, které se postarají o průběžné odvzdušnění.

Součástí údržby topného systému je i zdánlivě banální utírání prachu z radiátorů. Nečistot se zbavíte vysavačem nebo prachovkou. Zejména v koupelnách a jiných vlhčích místnostech se může prach na radiátor snadno nalepovat. Cílem by měl být čistý, nezakouřený radiátor bez prachu. V opačném případě se snižuje účinnost topení. Nezapomeňte prach setřít také z hlavice, mohl by se v ní usazovat.

Lidé často nechávají radiátory mimo topnou sezónu uzavřené. To však není správně. Odborníci se shodují na tom, že je lepší nechat termostatické hlavice radiátorů naplno otevřené. Navíc doporučují je občas protočit. Tato opatření by měla předejít poškození jemné mechaniky a zatvrdnutí otočného systému.

Vlastní vytápění vyžaduje více zodpovědnosti

Nejste závislí na ústředním vytápění? Kromě značné svobody to však s sebou přináší daleko více starostí s přípravami. V takové situaci byste rozhodně neměli zapomenout na revizi kotle a jiných plynových zařízení, která je doporučována jednou ročně. Jestliže máte kotel na tuhá paliva, tak budete kromě revize řešit ještě nákup a skladování paliva. Zajistit byste měli rovněž kontrolu komína a kouřovodů. Ani tepelná čerpadla se neobejdou bez vaší péče. Například u čerpadla vzduch/voda je třeba dbát na čistotu venkovní jednotky.

Pozor na úniky energie

Bez ohledu na způsob vytápění lze do přípravy na topnou sezónu zařadit otázku těsnosti oken a dveří. Jejich špatným utěsněním vám v zimě může unikat 30–40 % tepla. Jestli vám rodinný rozpočet neumožňuje investici do nových oken či dveří, zvažte alespoň osazení izolační fólií. Ta dokáže snížit únik tepla přes sklo až o třetinu. Tepelným ztrátám pomůže zabránit také aplikování silikonového těsnění. Výsledkem bude úspornější vytápění vašeho domova.

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a TOPNÁ SETZONA vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 18. října