Jak Večerník předeslal v minulém vydání, obřadní síň radnice se ve čtvrtek 7. října dopoledne stala místem oceňování osobností Cen města Prostějova za rok 2020. Slavnostního aktu se ujal primátor František Jura a členové vedení, jmenovitě první náměstek primátora Jiří Pospíšil, náměstkyně Milada Sokolová a Alena Rašková i náměstkové Jiří Rozehnal a Jan Krchňavý.

Po roční pauze zaviněné nákazou covid-19 se mohlo slavnostní předání Cen města Prostějova opět uskutečnit v reprezentativních prostorách obřadní síně prostějovské radnice. Prestižní ocenění za loňský rok získali režisér, dramaturg, scénárista a zakladatel HaDivadla Svatopluk Vála (cenu za nemocného převzal bratr Přemysl Vála), im memoriam významný prostějovský fotograf Karel Novák (cenu převzala sestra Olga Peštuková), lékařka a bývalá ředitelka prostějovské nemocnice Marie Marsová, mistryně Československa ve střelbě z malorážky, trenérka reprezentace žen a juniorů, členka Českého klubu olympioniků Naděžda Hořínková, celoživotní učitel společenské výchovy a společenského tance Jiří Šindler a na závěr Cenu města Prostějova převzala za zesnulého Oldřicha Machače manželka Marta. Prostějovský rodák, československý reprezentant, několikanásobný mistr světa a držitel tří olympijských medailí odešel do hokejového nebe před deseti lety. 

 

Medailonky šestice osobností, které získaly Ceny města Prostějova za rok 2020

KAREL NOVÁK, in memoriam

Významný prostějovský fotograf a zástupce české fotografické školy. Cenu in memoriam převzala sestra Olga Peštuková. Vystudoval Střední lesnickou školu v Hranicích a později při zaměstnání také Školu výtvarné fotografie v Brně. Po jejím absolutoriu nastoupil do prostějovských tiskáren jako reprodukční fotograf. V roce 1989 tiskárny opustil a stal se fotografem na volné noze. Od roku 1962 se začal zajímat o naturismus a stal se jeho nadšeným propagátorem. Ve své tvorbě se souběžně věnoval fotografii aktu a fotografii naturistické. Zúčastnil se mnoha soutěží jak u nás, tak i v zahraničí. Vystavoval mimo jiné například v Ekvádoru, Mexiku, Brazílii, San Salvadoru, USA a na Kubě. Získal řadu uznání a cen a jeho fotografie otiskovaly časopisy u nás i v zahraničí. V letošním roce by oslavil pětaosmdesáté narozeniny.

44 novak

OLDŘICH MACHAČ, in memoriam

Hokejový obránce, československý reprezentant a trojnásobný mistr světa, který zároveň pomáhal vybojovat tři olympijské medaile. Prostějovský rodák oblékal od roku 1967 dres TJ Železárny Prostějov. Odtud přestoupil do Košic a později do Komety Brno, kde odehrál většinu své hokejové kariéry. Tu ukončil v roce 1982 v německém Rosenheimu. V naší nejvyšší hokejové soutěži odehrál 490 utkání a vstřelil 108 branek. Dvanáct let hrál za národní tým, reprezentační dres oblékl ve dvě stě devadesáti třech utkáních a vstřelil v nich 37 branek. Byl trojnásobným mistrem světa, finalistou Kanadského poháru. Zúčastnil se tří olympiád, na kterých získal dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Z devatenácti světových šampionátů přivezl kromě tří zlatých, pět stříbrných a tři bronzové medaile. V roce 1972 se stal členem all stars týmu na mistrovství světa v Praze. Od roku 1999 je členem prestižní Síně slávy světové hokejové federace a od roku 2008 členem Síně slávy českého hokeje.

44 machac

MARIE MARSOVÁ

Lékařka, která stála u zrodu nové nemocnice v Prostějově, zasadila se o vznik dialyzačního střediska v Prostějově. Díky svým schopnostem, odhodlání a píli pomohla a stále pomáhá desítkám lidí z Prostějova a okolí. Stála u zrodu nové prostějovské nemocnice – nejprve jako náměstkyně pro léčebnou péči a později jako její ředitelka. Přičinila se také o vznik dialyzačního oddělení, díky němuž teď mnoho pacientů může žít plnohodnotným životem. Později řídila jako lékařská ředitelka nejen nemocnici v Prostějově, ale i v Přerově a Šternberku, stala se předsedkyní představenstva AGEL Středomoravské nemocniční a.s. V současné době působí jako 1. místopředsedkyně představenstva mateřské společnosti AGEL a.s. Ve své práci zůstala věrná i své profesi lékařky na dialýze a v nefrologické ambulanci. Právě její zásluhou dlouhodobě probíhá spolupráce s vedením města na rozvoji zdravotnických a návazných služeb pro občany města Prostějova.

44 marsova

SVATOPLUK VÁLA

Divadelní dramatik, režisér a televizní redaktor. Je zakladatelem, prvním uměleckým vedoucím a režisérem HaDivadla. Narodil se v Prostějově, kde chodil také na základní školu. Vystudoval obor český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého, později pak ještě i divadelní vědu a dějiny umění na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Působil jako pedagog na základních školách v Kostelci na Hané, v Němčicích a na Lidové škole umění v Prostějově. Od 60. let spolupracoval s prostějovskými ochotnickými soubory a aktivně se účastnil Wolkrova Prostějova – nejprve jako režisér, později jako člen poroty. V roce 1974 založil v Prostějově poloprofesionální soubor Hanácké divadlo, pozdější HaDivadlo. Od roku 1982 pracoval v brněnské televizi jako dramaturg, později jako vedoucí dramatické redakce. Působil také v Divadelním ústavu v Praze a po listopadu 1989 na Ministerstvu kultury jako vedoucí divadelního oddělení. Od poloviny 90. let působí ve svobodném povolání a věnuje se tvorbě dokumentárních a televizních filmů.

44 vala

NADĚŽDA HOŘÍNKOVÁ

Mistryně ČSSR ve střelbě z malorážky, trenérka reprezentace žen a juniorů, členka Českého klubu olympioniků. Narodila se v Prostějově a svůj život spojila se svým manželem Otokarem Hořínkem, stříbrným medailistou z olympiády v Melbourne. Patří k legendám střeleckého sportu, a to jako aktivní sportovkyně, reprezentantka a trenérka. V roce 1958 si vystřílela československý rekord v malorážce a v roce 1963 se stala v této disciplíně i mistryní republiky. Zúčastnila se řady mezinárodních soutěží. Po ukončení aktivní sportovní kariéry několik let trénovala naši reprezentaci žen a juniorů. Je držitelkou 1. výkonnostní třídy, nositelkou odznaku mistr střelby a v roce 1972 jí byl udělen čestný titul Mistr sportu. Je také dlouholetou členkou Českého klubu olympioniků a velká patriotkou, která při závodech u nás i v zahraničí vždy propagovala dobré jméno města Prostějova.

44 horinkova

JIŘÍ ŠINDLER

Celoživotní učitel společenské výchovy a společenského tance. Po ukončení studia na Vyšší průmyslové strojnické škole v Prostějově, absolvoval Taneční konzervatoř v Olomouci. Od roku 1961 se aktivně věnoval taneční činnosti. Nejprve v tanečním kroužku v Plzni, poté byl 12 let uměleckým vedoucím kroužku společenských tanců při Závodním klubu Oděvního průmyslu Prostějov. Od roku 1972 působil několik let jako odborný pracovník pro taneční obory na Okresním kulturním středisku v Prostějově. Od roku 1965 až do roku 2018 se aktivně věnoval pedagogické činnosti. Pořádal klasické a pokračovací kurzy společenského tance a v roce 1992 také založil Taneční klub v Prostějově. Je držitelem bronzového, stříbrného a zlatého odznaku Svazu učitelů tance za práci s mládeží. V roce 2006 se stal doživotním čestným členem Svazu učitelů tance České republiky.

44 sindler

Medailonky jednotlivých laureátů najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 25. října