Smutně skončila úctyhodná snaha dobrovolníků ze spolku Mourek o pomoc s problémem přemnožených toulavých koček. Spolek se totiž po více než čtyřletém úsilí rozhodl svou činnost ukončit. Důvodem ovšem nebylo vyřešení problému ale to, že lidé na Mourka tlačili i s řešením jiných kočičích problémů.

„Naším záměrem při založení bylo zabránit kastracemi nekontrolovanému množení toulavých kočiček. Většina lidí nás ale pojala, i přes upozornění, jako útulek a denně přijímáme několik žádostí o umístění,“ uvádí na své facebooku spolek. Tím to však neskončilo, lidé po odmítnutí nebyli vždy příjemní. „Psychické nátlaky na nás jsou už neúnosné, a to se podepisuje na našem zdraví.

Takže pokud se najde někdo, kdo by si spolek chtěl převzít, ať se přihlásí. Pokud ne, budete se muset s nalezenci obracet na město a žádat je o pomoc,“ konstatují v Mourku. A dodávají: „Čtyři roky jsme se snažili, ale bohužel už se to nedá zvládnout.“ Mourek se snažil zajistit kastraci toulavým kočkám, zajišťoval rovněž jejich dočasné ubytování. Jako útulek však nefungoval, spolek na umístění většího počtu koček neměl kapacity a ani to nebylo součástí jeho činnosti.