O modernizaci železniční trati mezi Brnem a Přerovem se mluví již desítky let. Realizace projektu by se měla výrazně dotknout také Nezamyslic či Němčic nad Hanou. Zhruba před čtyřmi roky se mělo začít s výkupem pozemků. V souvislosti s tím byli občané varováni před spekulanty. Po letech to však vypadá, že realizace potřebného projektu zůstává stále zahalena dlouhým STÍNEM MINULOSTI.

Modernizace by měla spočívat zejména v rozšíření jednokolejné trati o druhou kolej. Zrušit by se také měla všechna křížení se silnicemi, čímž by se výrazně zvýšila rychlost, kterou budou moci vlaky po trati projíždět. Nákladný projekt byl rozdělen do tří etap a dotkne se i Nezamyslic a Němčic nad Hanou, kde se plánuje i přesun zdejšího nádraží. Dojít má i k výstavbě 600 metrů dlouhého železničního tunelu v bezprostřední blízkosti města.

Už je tomu čtyři roky, kdy se ve městě začaly množit případy, kdy vlastníky pozemků, na kterých by měla trať vyrůst, oslovovali lidé s nabídkou odkupu. Přitom Správa železniční a dopravní cesty coby investor celé stavby s výkupem dosud nezačala. Vše nasvědčovalo tomu, že někteří lidé chtěli na blížící se výstavbě zbohatnout, proto vedení města majitele pozemků upozorňovalo, aby byli při jejich případném prodeji opatrní.

Jak jsme aktuálně zjišťovali, situace se v tomto ohledu po letech příliš nezměnila. „Pokud mám informace, tak výkup pozemků stále nebyl zahájen. Na místě, kudy by měla trať vést, nyní probíhají průzkumné geologické vrty, které mají sondovat nosnost podloží,“ prozradil Večerníku starosta Němčic nad Hanou Jan Vrána, podle něhož v současnosti probíhá příprava dokumentace na celý náročný projekt. Ta by měla sloužit pro vydání stavebního povolení.

Sama stavba by měla být v režii Správy železnic, peníze na ni půjdou ze státního rozpočtu, případně evropských dotací. „Bude mi padesát let a o potřebné modernizaci železniční trati se hovoří od doby, co žiji v Němčicích. Kdy k ní skutečně dojde, to zůstává stále ve hvězdách, bude záležet na prioritách státního rozpočtu. Poslední informace je taková, že by to snad mohlo být do čtyř let, ale sám bych byl opatrný. To samé jsme totiž už v minulosti slyšeli několikrát...,“ pokrčil rameny starosta Němčic nad Hanou.