Že tenhle titulek vypadá jako těžko srozumitelný číselný kvíz? Jeho pochopení rozhodně není nijak složité, tak si pojďme rozklíčovat ústřední myšlenku dnešního dílu pravidelného zamyšlení.

Každý, kdo pozorně sleduje počínání žen VK Prostějov v probíhajícím ročníku UNIQA extraligy ČR, si totiž musel všimnout jedné jasně viditelné věci. Že Hanačky pravidelně porážejí družstva nacházející se v tabulce níže, než jsou ony samy. A naopak opakovaně prohrávají s papírově silnějšími celky, jež figurují na čtyřech nejvyšších místech.

Přesně výsledkově vypadá tato bilance následovně: Liberec 0:3 a 0:3, Ostrava 1:3 a 3:2, KP Brno 0:3 a 0:3, Olomouc 1:3. Kontra Šelmy Brno 3:0 a 3:1, Olymp Praha 3:1 a 3:1, Šternberk 3:0 a 3:1, Frýdek-Místek 3:1, Přerov 3:0 a 3:0.

Což sečteno a podrženo znamená stoprocentní vítěznou úspěšnost proti kolektivům ze šesté až desáté pozice průběžného pořadí. A naopak jen osm procent výsledkové úspěšnosti z bitev s favoritkami díky jedinému těsnému udolání Severomoravanek.

Byť do vypršení základní části soutěže ještě zbývají dvě kola, je dosavadních šestnáct absolvovaných dějství dostatečně početným vzorkem pro tvrzení, že se v případě takového rozložení rezultátů s ohledem na kvalitu soků nejedná o žádnou náhodu. Naopak dává logiku.

Jakou? Na ty nejsilnější zkrátka prostějovské volejbalistky zatím většinou herně nestačí natolik, aby je častěji zdolávaly. Zatímco na původně srovnatelné či reálně slabší mančafty kvalita výběru Miroslava Čady bývá dostatečná. Důležitou roli přitom samozřejmě má míra sebevědomí, (ne)šíře hráčského kádru, zdravotní stav, psychika atd. Případné štěstí bych sem vůbec netahal.

Podstatné do zbytku aktuální sezóny každopádně je udržet dominanci nad Šelmami, Olympem a spol., zároveň vydatněji olupovat mocné. Troufám si však tvrdit, že to druhé půjde bez příchodu kvalitní posily jen složitě.