Tady předběhli dobu! Zatímco po minimálně sporném rozhodnutí vlády byly uzavřeny všechny vánoční trhy, zahrádkáři ze Smržic už v neděli 28. listopadu uspořádali Vánoční minijarmark. Stejného nápadu se chytli také v Olomouci, kde uplynulý pátek byl namísto zrušených trhů otevřen zimní jarmark.

 

Pár stolečků s výrobky, všude ozdoby, hlavně však sváteční nálada. Do dvora nepřehlédnutelné budovy Českého zahrádkářského svazu ve Smržicích si lidé už první adventní neděli mohli přijít prohlédnout nebo případně zakoupit vánoční dekorace, svíčky, perníčky, svícny z chvojí a další drobné dárkové předměty. Otevřeno bylo i punčové okénko.

„Atmosféra je tu vynikající, to tu asi potvrdí každý. Lidí se tu prostřídalo hodně,“ podotkla za organizátory Jaroslava Smičková. „Rozhodně jich je tady méně než v marketu. U kasy, tam se ukáže za pár hodin lidí,“ opravuje ji zpoza vedlejšího stolu jedna z přítomných žen.

Akce přilákala rodiny s dětmi, ale také starší obyvatele. Ti si dopřáli něčeho dobrého, pobavili se a poohlédli se po možných dárcích. Některé z nich připravili organizátoři z řad zahrádkářů sami. „Máme zde i vlastní výrobky, měli jsme dvacet svícnů, ty už jsou prodané, dále dvacet věnců. Ty už jsou skoro taky pryč,“ konstatuje Jaroslava Smičková a hned se ujala přítomných dětí, které poslala do tepla a na kus domácí buchty. Zkrátka předvánoční atmosféra se vším všudy.

Zahrádkáři se tímto způsobem snažili občanům nahradit tradiční Vánoční výstavu na faře, kterou se vedení obce rozhodlo stejně jako před rokem z důvodu epidemie zrušit. „Za celé odpoledne přišlo docela dost návštěvníků, kteří se ale střídali průběžně a žádné větší skupiny se netvořily,“ zhodnotil Zdeněk Balcařík.