Téměř dvě desítky ligových utkání má prostějovská juniorka za sebou. V nich zatím převažují porážky nad vítězstvími. Harmonogram ročníku 2021/2022 je v Regionální lize juniorů znám zatím do poloviny ledna, pak se podle výsledků uvidí, co bude dál.

Prostějovští junioři, kteří hrají Regionální ligu juniorů, za sebou mají odehraných 17 soutěžních kol. Na miskách výher a proher převažuje ta, ze které vyšli junioři s porážkou. Juniorka dokázala vyhrát šestkrát. První výhru slavili junioři 24. září venku, když porazili Uherský Ostroh (5:1). Tři body si pak připsali ve Znojmě (11:3), v Opavě (6:3), doma s Novým Jičínem (6:3) a Uherským Ostrohem (8:1). Poslední výhru za tři body (před uzávěrkou speciálu 12. 12., pozn. red.) zaznamenali v Uherském Ostrohu (5:2). Tří body ztratili hráči SK devětkrát z toho třikrát proti vedoucímu skupiny 11 Třebíči (0:6, 1:6, 1:6), dvakrát prohráli s Kroměříží (3:4, 0:5), nestačili dvakrát na Břeclav (2:6, 0:6) ani na Znojmo (3:6) no a 13. listopadu dostali ve Frýdku-Místku pořádně naloženo (0:9). Dvakrát dotáhla juniorka utkání až do samostatných nájezdů, po kterých však odcházela poražená, stalo se tak s Břeclaví (3:4) a Kroměříží (3:4). Po takovém průběhu mají Hanáci zatím 20 bodů, za které jim patří 4. příčka skupiny, na třetí Kroměříž je už však ztráta propastných jedenácti bodů.

Nejstarší kategorie prostějovské mládeže před sezónou řešila otázku soupisky. „Máme problémy s počty juniorů, protože nám skončilo hodně dorostenců, kteří měli přejít právě k nám do juniorky. Nicméně se nám to podařilo dát nějakým způsobem dohromady za podpory Přerova, Šumperka a Olomouce. Nějak to mužstvo tedy sestavíme,“ řekl před startem aktuálního ročníku hlavní trenér Michal Janeček. Když se situace vyřešila, přišly jiné problémy. Kvůli zraněním a nemocem se mužstvo během sezóny opět lepilo a výsledky kvůli tomu nebyly moc dobré. „My jsme nastoupili opět s hodně okleštěnou sestavou, máme totiž dost marodů. Navíc kluci ze Šumperka a z Přerova, kteří za nás hráli včera, museli dnes nastoupit za svoje týmy. My jsme dnes byli ve dvanácti lidech, to se pak špatně hraje, a ještě proti takovému těžkému soupeři,“ prohlásil hlavní lodivod po prohraném zápase s Třebíčí na konci listopadu.

Jakým systémem se Regionální liga juniorů hraje? Dohromady ji hraje 65 týmů, které jsou na začátku územně rozděleny do dvanácti skupin po pěti či šesti. Ve skupinách se utkají čtyřkolově každý s každým a kromě toho také jednokolově s týmem spárované skupiny. Každý bude mít 22 až 25 zápasů na to, aby ve své skupině vybojoval první či druhou příčku. Pouze tato mužstva totiž postoupí do nadstavbové fáze. Zbytek půjde do souběžných skupin o umístění. Každá taková bude čítat čtyři až osm mužstev a tří- či dvoukolový systém; právě podle počtu účastníků. Kdyby se rozhodovalo teď, tak prostějovští junioři jsou se ziskem 20 bodů až na 4. místě, hráli by tak skupinu o umístění. Základní část však ještě není u konce, junioři tak mají alespoň teoretickou šanci postoupit do nadstavbové fáze, šance je ale minimální.

Do konce základní skupiny zbývá odehrát ještě sedm utkání. Po vánoční přestávce se soutěž bude dohrávat až začátkem ledna. „Schází nám větší konkurence, což se jasně projevuje a bude nás tak čekat boj o umístění, kde se chceme dobře prezentovat. Ale do budoucna chceme, abychom posunuli juniorku i dorost výše. To je pro nás téměř nutnost, aby nám pak hráči neodcházeli hrát vyšší soutěže. Věřím, že ta konkurence se bude v těchto kategoriích postupně zvedat, jak budou postupně dorůstat naši hráči v mladších kategoriích,“ zavelel kouč juniorky Michal Janeček. 

kádr juniorky sk prostějov 1913

Brankáři: Matěj Dubský (2003), Filip Hořejší (2003).

Obránci: Petr Beneš (2003), Adam Černý (2002), Osian Nils-Olof Eklund (2002), Luboš Fojt (2002), Vít Mudrák (2004), Ondřej Pokorný (2002), Matěj Slabý (2004), Štěpán Zatloukal (2003).

Útočníci: Josef Haas (2004), Pavel Jiříček (2002), Lukáš Kuncek (2003), David Lambert (2003), Adam Masare (2003), Martin Mašek (2004), Filip Petr (2002), Kateřina Petřeková (2002), Dan Píchal (2002), Patricie Škorpíková (2002), Kristián Šucha (2004), Tomáš Tábor (2003), Šimon Taršinský (2002).

Hlavní trenér: Michal Janeček. Asistent: Miškovský Libor.

 

Speciální příloha MLÁDEŽNICKÝ HOKEJ vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 13. prosince