NEJ FOTO VEČERNÍKU

Zdraví vás Bob a Bobek!

Zima, to není jen období pro lyžování, tesknění řidičů po létě nebo „klepání kosy“. Je taky příležitostí k uměleckému vyjádření a tvoření ze sněhu. Všichni asi už známe festival ledových soch na Pustevnách. Sochy však rostou nejen v Beskydech, ale i na Hané, kde v prosinci konečně zachumelilo. A tak někteří lidé ukázali, jak moc jsou šikovní. Sněhuláci? Jsou fajn. Co ale třeba vytvořit králíky z klobouku? Jedny lze najít na okraji Čech pod Kosířem, kde Bob a Bobek vykukují na okolo projíždějící řidiče. Socha je jedním slovem perfektní. Palec nahoru pro umělce.

 

Šrouby a matice

„Platit ti výdaje. Prdět si ve vaně. Kvůli tvé pověsti porvat se v hospodě. Nosit ti lekníny. Vrtat ti police. Jsme časem kalený šrouby a matice,“ zpívala svého času velmi populární kapela Mandrage. Už je to devět let, co tato skupina vystoupila na pláži U Vrbiček na jedinečném dvojkoncertu s písničkářem Xindlem X. Nedlouho po vystoupení v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem pak na konci roku 2019 hudebníci oznámili, že kvůli osobním problémům frontmana Víti Starého přerušují svoji činnost. Zatímco na jejich koncerty už můžeme jen vzpomínat, téma jejich nejslavnějšího hitu „Šrouby a matice“ vtipným způsobem ztvárnil kreslíř, jehož dílko bylo možné spatřit na kufru jednoho z vozů zaparkovaných nedávno před prostějovským Kauflandem.

Láska je všude! I pod zemí

Láska je všude kolem nás. Je opravdu všude. Stačí se jen umět dívat! Důkaz tohoto tvrzení nemusíte hledat na letišti či třeba na nádraží, ale třeba i… pod zemí! Existuje ovšem hned několik druhů lásky. Tento cit totiž pohlcuje nejen naše srdce, ale také tělo. Ostatně i na takovou obyčejnou bramboru se dá podívat různým způsobem. Láska prostě dokáže zcela ovládnout naše srdce i tělo.

Se mnou si nezačínej!

„Chodím ještě na nočník, ze všeho nejraději si prohlížím obrázkové knížky, hraju si i s kostkami a panenkami, ale to v žádném případě neznamená, že si nechám všechno líbit!“ To vzkazuje roční Jasmínka všem chlapcům, kteří by ji snad chtěli jakýmkoliv způsobem obtěžovat. Nelze se tedy divit, že když jí bráška zapůjčil tatínkovy ladem ležící boxerské rukavice, hned věděla, co s nimi. Jasmínka se prostě jen tak nedá, na případné obejdy je připravena...

Foto 2021: 05_martin_boxerka_boxerka_mls

Foto: Martin Zaoral 

Vzorný Wolker. V roušce!

Kdyby byl v této pohnuté koronavirové době každý svědomitý tak jako Jiří Wolker na prostějovském náměstí... Obličej jeho bronzové sochy usazené na jedné z laviček totiž někdo pravidelně „zdobí“ ochrannou rouškou. Jak si Večerník během uplynulých dní povšiml, tu a tam mu rouška z úst a nosu zmizí, když mu ji některý z odpůrců protiepidemických opatření zlomyslně sundá. Na druhý den je ale básník znovu rouškou vyzbrojen... „Wolker v roušce se mi líbí, působí to na mě jako symbol dnešní doby. A symbolické pro náš národ je bohužel i to, když mu roušku někdo ze zlosti sundá a pohodí vedle lavičky,“ svěřil se Večerníku muž procházející náměstím T. G. Masaryka.

Po letech zamrzly rybníky

V Prostějově dlouhá léta nevídáno! V polovině února uhodily i v našem městě mrazy, až praštělo. Nebylo tedy divu, že zamrzly rybníky, čehož po letitém čekání využili bruslaři všech věkových kategorií. I tento malý klučina, kterému úvod bruslení na krasickém rybníku zrovna dvakrát nevyšel a po pár vteřinách na ledě se poroučel k zemi. Ale co, podobně začínal i Jarda Jágr! 

 

Tohle zbylo z luxusního BMW!

Ani v roce 2021 se obávaný železniční přejezd u „myší díry“ ve Vrahovicích neobešel bez závažné nehody. Je až s podivem, že drsnou srážku mezi rychlíkovou soupravou a luxusním osobním vozidlem BMW třiatřicetiletý řidič přežil. Nehoda se stala 15. února před polednem a ze snímku je patrné, co může zbýt z téměř nového „bavoráku“. Jen dodejme, že více než měsíc poté na přejezdu nefungovalo výstražné zabezpečení, neboť vozidlo bylo lokomotivou odmrštěno na releový domek s elektrickým zařízením a zcela ho zničilo.

 

Evina jeskyně, či Ďáblova past? 

Příroda ve svých kreacích využívá neuvěřitelné množství tvarů a podob. Přesto si pozorný pozorovatel všimne, že některé z nich se opakují, a to na místech, kde byste to třeba ani nečekali. Tak je tomu také u vstupu do jeskyně Jáchymka. Při pohledu na ni je každému zřejmé, proč právě ona získala přezdívku Evina jeskyně. Středověký inkvizitor by v ní jistě viděl samý začátek horoucích pekel a pojmenoval by ji Ďáblovou pastí. Volně přístupná jeskyně se nachází v Moravském krasu poblíž známější a přístupnější Býčí skály. Na svých četných běžeckých výletech, které podniká i se svojí manželkou, ji objevil Pavel Dopita z Prostějova.

A takhle si žijí bezdomovci...

Lidé bez domova, kteří nechtějí využívat služby azylového domu, žijí na ulici a přespávají na nádražích, pod mosty nebo v opuštěných polorozbořených budovách. S probouzejícím se jarem se však Večerník vydal do lesa mezi Otaslavicemi a Kobylničkami, aby se na podnět tamních občanů sám přesvědčil, jak přežil zimu místní bezdomovec. No, bezdomovec, jak se to vezme... Muž středního věku si sám postavil chatrč mezi jehličnany a žije si tam „šťastně“ dodnes!

 

Suchou nohou napříč přehradou

Rekonstrukce hráze plumlovské přehrady a jejího okolí si vynutila rapidní snížení hladiny v celé nádrži. Vody bylo na jaře v přehradě tak málo, že se celá dala přejít napříč od

Gřaf! A půlka estakády byla pryč...

Když se skoro současně zahájila rekonstrukce Vrahovické ulice v Prostějově a oprava dálnice D46 včetně estakády Haná, nejen prostějovským řidičům naskočila husí kůže. Dopravní problémy jsme ale v roce 2021 přežili a tak zbývají jen snímky jako vzpomínka. Například na obří bagr, který postupně okusoval estakádu před zraky veřejnosti. To byla atrakce!

 

Není nad svatbu „v luftu“!

V Prostějově se v uplynulém roce uskutečnily desítky svatebních obřadů, ovšem tento byl naprosto unikátní. Sympatická dvojice ze Slovenska, Peter a Janka, se rozhodla říct si své manželské ano 4 600 metrů nad městem! V letadle oba parašutisty oddal kdo jiný, než sám dlouholetý paragán a nyní i radní Miloš Sklenka.

 

Speciální příloha ROČENKA 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 10. ledna