Tak konečně! Bezmála deset let se obyvatelé Sídliště Svornosti bouřili proti městskému projektu na regeneraci tohoto hustě obydleného zákoutí Vrahovic. Rekonstrukce veřejných prostranství, komunikací a parkovacích ploch tak musela být neustále odkládána. Ke stavební investici tak dojde až letos, kdy s ní vyjádřilo souhlas už 90 procent zdejších občanů či bytových družstev. Až na jediný bytový blok, kolem kterého se tedy nic rekonstruovat nebude...

Rada města Prostějova schválila zahájení zadávacího řízení podlimitní veřejné zakázky na stavební práce regenerace Sídliště Svornosti ve Vrahovicích. Stavební práce budou probíhat na regeneraci dopravní infrastruktury sídliště a rekonstrukci komunikace v Říční ulici.

„V první etapě regenerace budou upravovány komunikace, parkovací místa, chodníky, kóje tříděného a komunálního odpadu, oplocení, mobiliáře, řešit se bude také hospodaření se srážkovými vodami. Čekají nás mimo jiné i přeložky sítí, obnova veřejného osvětlení a sadové úpravy. Při rekonstrukci komunikace ulice Říční je plánována obnova ulice v úseku od křižovatky Tovární a Říční po železniční podjezd. Jedná se o úpravu, která místy využívá stávající dokončené stavby – stávající vozovky, parkovací stání a chodníky,“ vysvětlil primátor města František Jura (ANO 2011) s tím, že obě regenerace si vyžádají náklady zhruba 25,3 milionu korun.

Zajímalo nás, zda se regenerace bude týkat celého Sídliště Svornosti? Jak totiž Večerník již v nedávné době informoval, obyvatelé bloku 7/15 dosud jako jediní nevyjádřili souhlas s rekonstrukcí prostor okolo svého domu. „Bohužel letošní stavební investice města na tomto sídlišti bude probíhat pouze v okolí šesti bloků. S občany sedmého bloku jsme se dosud nedohodli, zatím tak okolo tohoto domu zůstanou veřejná prostranství tak, jak jsou, a také rozbité chodníky. Stále ovšem se zástupci bytového družstva jednáme. Zda se ale nakonec dohodneme, to opravdu v tuto chvíli neumím odhadnout,“ sdělil Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově.

Zbývá tedy doplnit, že rekonstrukce vrahovického sídliště, tedy jeho převážné části, začne letos 30. června. „Požadovaný termín ukončení stavebních prací je pak do 30. srpna 2023 s tím, že na sídlišti pak proběhnou ještě sadové úpravy, a to až do 30. listopadu 2023,“ upřesnil termíny Rozehnal.