Ve čtrnáctém kole čekal na domácí Vrchoslavice už druhý regionální souboj, tentokráte proti Otaslavicím. Ač byla k vidění řada šancí branky se diváci dočkali jen jediné. Dva rozdílné poločasy rozhodl rohový kop v poslední minutě první půle, kdy se hlavičkou prosadil hostující kapitán Vogl, díky zlepšenému výkonu ve druhé půli sice měly Vrchoslavice navrch, ale kýžené vyrovnání už nepřišlo. Hosté si tak upevnili pozici mezi nejlepšími a domácí nadále zůstávají na chvostu tabulky.

V prvních minutách oba celky zahrozily z přímých kopů, ale brankáři byli pozorní. Pak se poprvé rozvlnila síť za domácím Jurčíkem, ale sudí odmával ofsajd, takže branka uznána nebyla. Hosté ale jednoznačně převzali otěže zápasu a svého soupeře mačkali na jeho území, jenže branka ne a ne přijít. Šance na skórování měl Drmola, Špaček i Vogl z rohu, ale kromě špatné koncovky zvládal tyto šance likvidovat i brankář a držel tak skóre vyrovnané. V poslední minutě měl obrovskou šanci Špaček, ale jeho dorážku na poslední chvíli obrana zblokovala na roh. Z něj se ale už hlavou na přední tyči prosadil Vogl a „Metle“ mohly jít slavit branku přímo do šatny – 0:1.

Ve druhé půli byl zprvu obrázek podobný jako v prvním poločase. Gerneš ale mířil mimo z nejvážnější akce. Pak přišel ještě hodně diskutabilní výrok sudího, kdy neodpískal penaltu na Špačka, který byl evidentně faulován. Po tomto momentu ale iniciativu převzali domácí. Ve velké šanci se ocitl Fialka, ale brankář Sika jeho pokus ze vzdálenosti penalty vytáhl na roh. Stejně tak si počínal i po dvou střelách Honzy a Pavla Horákových. Na druhé straně mohl přidat pojistku Drmola, ale ani na dvakrát branku netrefil. Poslední zajímavý pokus měl Pavel Horák, který míč směřoval rovnou do šibenice, ale Sika opět dokázal míč vytáhnout nad břevno a udržel tak pro své barvy cennou výhru, která se, jak by se po první půli zdálo, nerodila lehce.

Sokol Vrchoslavice 1946 – Sokol Otaslavice 0:1 (0:0)

Branky: 44. Vogl. Rozhodčí: Horák – Vachutka, Antoníček. Žluté karty: 87. Šatný (O). Diváků: 84.

Sestava Vrchoslavic: Jurčík – R. Fialka (73. Otáhal), Holub, Lakomý, Gaťařík – Machálek, Panáček, V. Fialka, Jašek (46. Vévoda) – Mitana (80. P. Horák), J. Horák. Trenér: Miroslav Panáček.

Sestava Otaslavic: Sika – Ruszó, Maňák, Koudela, Hrazdíra – Gerneš (58. Hon), Chvojka, Vogl, Tkáč – Špaček (86. Šatný), Drmola. Trenér: Jiří Hon.

Hodnocení trenéra Vrchoslavic Miroslava Panáčka: „Soupeř to byl opravdu kvalitní, to je potřeba přiznat. V prvním poločase jsme měli na začátku dvě šance, které jsme neproměnili, a pak nás soupeř zatlačil. Měl tam i řadu brankových příležitostí, kdy nás podržel brankář. Až minutu před poločasem jsme inkasovali po rohovém kopu. Ve druhém poločase se role vyměnily a nebezpečnější a aktivnější jsme byli my, ale stejně jako nás i soupeře podržel brankář. Možná by tomu slušela více remíza, ale když nedáme branku, nemůžeme myslet na body.“

Hodnocení trenéra Otaslavic Jiřího Hona: „Zápas dvou rozdílných poločasů. V tom prvním jsme zvládali kombinovat a hru jsme kontrolovali. Soupeře jsme zatlačili a prakticky se hrálo na jednu branku. Jediné, co nám scházelo, bylo kvalitnější zakončení. Nebýt branky v poslední minutě z rohu, tak by náš tlak v první půli nepřinesl ani vedení. Ve druhém jsme ale nebyli schopni na výkon navázat a hráli jsme špatně. Spíše, než přidání pojistky jsme se tak strachovali o výsledek, třikrát nás podržel brankář. S první půlí jsem spokojený, ta druhá od nás nestála za nic.“