Tak nic, jdu si pro stan. To je možná myšlenka nemálo mladých lidí, když vidí pořizovací ceny bytů a samozřejmě domů. Méně pesimističtí z nich se pak pomalu, ale jistě smiřují s tím, že na vlastní bydlení mít nikdy nebudou. A pokud tak jedině poté, co se člověk na desítky let zadluží. A pořádně. Jaká je ale situace v Prostějově?

Brno není Praha. A Prostějov není Brno. Zhruba tím se dá řídit při šmejdění po trhu s nemovitostmi. Pravda astronomické ceny bytů v Praze, kdy vám nestačí ani čtyři miliony a ceny se doslova utrhly ze řetězu, by si snad zasloužilo i nějaké odborné označení. Bohužel ani v jiných částech republiky není v tomhle směru situace příznivá pro kupující nebo nájemníky.

Výjimkou není ani Prostějov. Také zde pomalu, ale jistě stoupají ceny nemovitostí. Při koupi bytu se jen zcela výjimečně vejdete do 2 milionů korun. Nájmy pak vesměs začínají na deseti tisících. Často navíc ještě bez služeb a energií. Výsledná cena? Klidně i 12 000 za garsonku nebo byt 1+1. U větších bytových jednotek se pochopitelně sahá ještě hlouběji do peněženky.

Situaci příliš nepomáhá ani stavba nových bytů. Snad i pro rostoucí ceny stavebních materiálů a práce jako takové jdou nahoru i ceny novostaveb. Zatímco tak starší byt je dnes při koupi spíše luxusem, nový byt je už mimo možnost velké většiny lidí. Určitou příznivou zprávou bylo vybudování bytových domů v areálu staré nemocnice a taky v lokalitě Na Lukách. Zde totiž byly byty nabízeny k pronájmu, ne ke koupi. Navíc za rozumné ceny. Bydlení zde tak našla i řada mladých lidí.

Situace na trhu s realitami se přitom v jedné věci během let příliš nemění, malé byty jsou téměř hned pryč. Pokud nemají nezvyklou dispozici a jsou třeba blízko centra (nebo v blízkosti služeb), je jisté, že dlouho nevydrží. Realitní kanceláře tak už často nabídku nedávají na papír, bylo by to plýtvání – během pár hodin už nemusí být nabídka aktuální. Nejčastěji žádané (ale i nabízené) jsou tak stále spíše menší byty. Zájemci zde mají dilema, ať už to zkouší přes realitní kancelář, nebo bez ní, buď byt vzít a příliš neporovnávat, nebo vyčkat a riskovat, že už skutečně nezbyde jiná možnost než stan…

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & REALITY A FINANCE najdete v tištěném vydání, které vychází v pondělí 21. února