Letošní první jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova se minulé úterý konalo opět v hlavním sále Společenského domu. Epidemiologická situace totiž ještě není tak dobrá, aby dovolila komunálním politikům návrat do tradičních prostor obřadní síně prostějovské radnice. Zastupitelé a zastupitelky během šestihodinového jednání prodiskutovali stav veřejného pořádku v Prostějově, schválili množství dotací do sociální oblasti i do sportu, nominovali nové dva zástupce do dozorčí rady Vodovodů a kanalizací nebo schválili například i mnohá rozpočtová opatření ke stavebním investicím. A všem přítomným se představil nový jednatel Lesů města Prostějova.

Úterního jednání 22. února se zúčastnilo dvaatřicet zastupitelů, omluveni byli Jaroslav Šlambor (KSČM), Petr Kapounek (Na rovinu!) a také nemocný primátor František Jura (ANO 2011). V sedmnáct hodin pak z pracovních důvodů opustili jednací sál Zuzana Bartošová (KDU-ČSL) a Martin Křupka (SPD). Celé zasedání začalo oproti původním zvyklostem až ve třináct hodin. „Dnešní den je výjimečný, museli jsme během dopoledne uspokojit obrovský zájem o svatební obřady,“ vysvětlil až odpolední zahájení zastupitelstva řídící schůze Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora. Ano, právě v úterý 22. 2. 2022 byl enormní zájem o svatby kvůli magickým dvojkám...

Právě Jiří Pospíšil převzal po nemocném primátorovi Františku Jurovi řízení jednání zastupitelstva a už od začátku dával jasně a tvrdě najevo, že nedopustí porušování jednacího řádu. Všem zastupitelům napříč politickým spektrem povolil jen řádem dané dvakrát dvě minuty k diskusním příspěvkům. Jednání tak celkem rychle pokračovalo a skončilo sedm minut před devatenáctou hodinou.

Zastupitelé a zastupitelky tak celkem konstruktivně projednali na tři desítky bodů programu, navíc se dozvěděli novinky o plánované revitalizaci jižní části centra Prostějova a také o investicích Správy železnic v Prostějově. V obou případech nešlo o nijak pozitivní zprávy... Dále projednali výroční zprávu o stavu veřejného pořádku v Prostějově, kterou předložil ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík. Ze strany koaličních i opozičních zastupitelů pak došlo i na slova díků městským strážníkům za jejich práci.