Tohle bylo pro všechny velké téma. Zhruba před rokem v regionu eskaloval výrazný nárůst počtu vloupání do rodinných domů. Jen během prvního měsíce roku došlo k celkem 11 případům, jednalo se například o opakovaná vloupání v obcích Vranovice-Kelčice, Otaslavice či Vřesovice, k dalším skutkům pak došlo v Mořicích či v Želči. S odstupem času Večerník zajímalo, kolik z těchto vloupání se podařilo objasnit a zdali k podobným případům dochází i nadále.

A zjistili jsme, že ze všech uvedených případů vloupání se podařilo objasnit jediný, kterým se stalo vloupání do domu v Želči. Ostatní případy se zatím nepodařilo objasnit. „Po pachatelích dalších vloupání a odcizených věcech se nadále pátrá,“ ujistila Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Večerník rovněž zajímalo, zda za vloupáním stáli stejní lidé. „Souvislost mezi vloupáním do rodinného domu v Želči a zbývajícími trestnými činy nebyla zjištěna. Předpokládáme, že ostatních skutků se dopustili jiní pachatelé,“ reagovala na náš dotaz Miluše Zajícová.

Dobrou zprávou je, že letos již dochází k vloupání do domů výrazně méně než loni touto dobou. Ve druhé polovině ledna policisté evidovali jediné vloupání. Neznámý pachatel při něm vnikl do neobydleného rekonstruovaného rodinného domu v Pěnčíně, kde ukradl stavební nářadí za 8 000 korun.