Už téměř čtvrtstoletí nabízí Mateřské centrum Cipísek v Prostějově své služby rodinám s malými dětmi, takže pomalu se do centra začnou vracet bývalá cipísčata, tentokrát už ale v roli rodičů. Poslední únorový týden oslavil prostějovský Cipísek své 23. narozeniny.

Narozeninové úkoly v centru i v rámci stezky před sídlem venku, tanečky, karnevalové kostýmy, tvoření, vzpomínání a veselá zábava. Takový byl poslední únorový týden v MC Cipísek. „Jsme rády, že rodiče s dětmi mají stále o naši činnost zájem a že s námi ustáli i mnoho měsíců ve virtuálním světě. Loni jsme foukali s dětmi svíčky na dálku, tedy on-line přes obrazovku. Letos jsme sice taky nefoukali, abychom na sebe neprskali, ale narozeniny jsme oslavili karnevalovým programem zase naživo a moc jsme si to užili. Vážíme si toho, že můžeme, že se můžeme setkávat a podporovat se navzájem,“ uvedla Markéta Skládalová, místopředsedkyně sdružení.

Mateřské centrum Cipísek vzniklo před lety z iniciativy maminek v čele s Jitkou Zapletalovou, která je předsedkyní MC i dnes: „ Maminky se chtěly setkávat se svými dětmi a předávat si svoje mateřské zkušenosti, prožívat kreativně mateřskou dovolenou. Díky tehdejší podpoře města a poskytnutým prostorám jsme mohly svoje plány uskutečnit,“ zavzpomínala Zapletalová. A jak je vidět podle velkého zájmu rodin, smysl má mateřské centrum i dnes po tolika letech. „Naší snahou je umožnit rodičům prožít klíčové roky rodičovství nejen jako starost o děti, ale jako příležitost k rozvoji dětí i sebe. Děkujeme proto všem svým návštěvníkům za dlouhodobou přízeň. V neposlední řadě děkujeme statutárnímu městu Prostějov, Olomouckému kraji i MPSV za podporu aktivit z dotačních fondů. Díky této podpoře může být mateřské centrum otevřeno a přístupno všem rodinám,“ vzkázala.

Dnes MC Cipísek nabízí denně pravidelné programy pro rodiče s dětmi od tří měsíců do tří let, dramaticko-výtvarný kroužek pro předškolní děti, individuální rodičovské poradenství, semináře a kurzy o výchově a komunikaci v rodině i jednorázové akce pro celou rodinu. Za covidovou dobu strávil Cipísek mnoho měsíců ve virtuálním světě. Vznikla třeba facebooková skupina Rodičovské inspirace MC Cipísek, která funguje pro on-line sdílení dodnes. Centrum také muselo při omezení činnosti zařadit do programů i více venkovních samoobslužných akcí jako jsou stezky v parku, kolem Hloučely či zůstaly součástí nabídky programů,“ ohlédla se Jitka Zapletalová.

„Přesto je ale nejdůležitější osobní setkávání v pravidelných i jednorázových programech v Mateřském centru. Za dobu své existence prošly programy s Cipískem stovky rodin s dětmi, vznikla zde řada přátelství, která trvají dodnes, a mnoho rodičů se vrací do programů s dalšími dětmi nebo využívá nabídku akcí pro dospělé,“ míní Markéta Skkládalová.

Noví zájemci najdou všechny informace o MC na kontaktních adresách a Cipísek se na ně už těší: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., www.facebook.com/cipisekprostejov, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..