Také Prostějov se tradičně hlásí k celostátní výzvě ochránců přírody s názvem Ukliďme Česko. Pořádek v Prostějově budou i letos organizovat Okrašlovací spolek města Prostějova, Český svaz ochránců přírody Regionální centrum IRIS a rovněž prostějovský magistrát. Úklid města a hlavně biokoridoru Hloučela se koná dvakrát do roka a na podzim loňského roku nebyla účast dobrovolníků bohužel příliš vysoká. Náměstkyně primátora pro životní prostředí Milada Sokolová očekává tuto sobotu 26. března nárůst. A jako předsedkyně Okrašlovacího spolku tradičně pořádá úklid Hloučely v části od mostu v Olomoucké ulici až po pivovarský rybníček ve Vrahovicích.

 

 „Ano, skupina pod patronací Okrašlovacího spolku bude jako vždy uklízet tento úsek kolem Hloučely. Naopak ČSOP Iris organizuje úklid od Kostelecké ulice po Tichou a město Prostějov bude mít na starost úklid jižní části města se startem u krasického hřbitova. Každý Prostějovan si proto může vybrat místo, ke kterému má ze svého bydliště nejblíže nebo které je jeho srdci nejbližší. Těším se proto na každého, kdo si v sobotu přivstane a obětuje svůj volný čas pro naše město,“ vybízí Milada Sokolová, náměstkyně primátora pro životní prostředí v Prostějově a předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova. Ona sama už mapovala nepořádek, který lidé způsobili během zimního období v lesoparku Hloučela. „Na jaře i na podzim to jen na ‚našem‘ úseku většinou vyjde na vrchovatě naložený kontejner, který odpovídá korbě nákladního auta. Bohužel je to obraz toho, že se mnoho z nás chová k životnímu prostředí velmi nezodpovědně. Běžně se zde najdou pneumatiky, domácí přístroje, různé palety i běžný odpad. Máme často plnou pusu řečí o ochraně životního prostředí, i konkrétně Hloučely, ale ve skutečnosti se mnoho z nás tak nechová,“ postěžovala si Sokolová.

Podzimní účast dobrovolníků na úklid nebyla moc valná. „Tentokrát očekávám opět účast kolem padesáti lidí. Obrátím se už tradičně také na ZŠ Edvarda Valenty, která se k nám v posledních letech při úklidu pravidelně přidává. Stejné platí i pro skautské středisko Járy Kaštila, jehož skauti a skautky nám už rovněž několikrát s úklidem Hloučely v ‚našem‘ úseku pomáhali. Když bude pěkně, opečeme si na závěr akce špekáčky, které zajistí náš spolek. V opačném případě pozvu účastníky na ‚našem‘ úseku na malé občerstvení do nedalekého KFC,“ láká Milada Sokolová. ¨

Nadcházející sobotu 26. března se všichni mohou sejít v Prostějově hned na třech místech, a to vždy mezi 8:30 a 9:00. V tuto dobu budou u penzionu Stela v Olomoucké ulici, u občerstvení U Abrahámka a u krasického hřbitova k dispozici gumové rukavice a pytle na odpadky.

 

12 letak uklid