Aktuální nohejbalová sezóna 2022 by měla být po dvou předchozích covidově okleštěných první, která proběhne v normálním plnohodnotném režimu všech českých soutěží. Zároveň však půjde s velkou pravděpodobností o poslední rok, v němž budou mít ligy mužských družstev ČR současnou standardní podobu. Od příští sezóny 2023 totiž Český nohejbalový svaz plánuje reorganizaci, která by přinesla hotovou soutěžní revoluci!

Pokud uvažované novinky v kostce shrneme do stručnějšího celku, půjde v podstatě o rozdělení sezóny na dvě části. Ta úvodní potrvá od začátku ledna do poloviny dubna a uskuteční se v rámci ní Evropská liga mužů za účasti českých oddílů (extraligových i prvoligových, jež o start projeví zájem) a také zahraničních klubů. Bude se hrát turnajově v různých zemích. Za pořadí v každém turnaji získají zúčastněné týmy body, jejichž celkový součet vytvoří konečnou tabulku soutěže. Plánuje se zkrácení jednotlivých zápasů v zájmu zvýšení divácké atraktivity, zapojení do Evropské ligy mužů přitom bude vyloženě dobrovolné. Možnost být součástí nového mezinárodního projektu se tak otevře i pro nohejbalisty TJ Sokol I Prostějov, leč s ohledem na ekonomickou náročnost asi nebude moc reálná.

Druhé období sezóny počínaje rokem 2023 by trvalo od května do poloviny října (s tradičním volnem o letních prázdninách) a bylo by vyhrazeno tuzemským soutěžím družstev. S tím, že se rozšíří extraliga mužů ze stávajících osmi kolektivů na dvanáct rozdělených do dvou skupin po šesti (základní část), ze kterých by vždy čtyři nejlepší celky postoupily do play-off o medaile a ostatní by bojovaly o záchranu v play-out.

Tento nový model českých ligových bojů by prostějovskému mančaftu skýtal zajímavou šanci posunout se od příští sezóny mezi extraligovou smetánku ČR. Nicméně hlavní trenér Sokola I není z navrhované reformy ČNS nijak nadšený. „Už před několika lety jsem vedení svazu navrhoval reorganizaci soutěží, která bohužel nebyla přijata. Nový výkonný výbor teď přišel s touto vlastní reorganizací, v níž jsou obsaženy některé mnou navrhované prvky. Přesto s daným návrhem ČNS v takové podobě moc nesouhlasím,“ potvrdil Večerníku Richard Beneš.

Stanovisko Českého nohejbalového svazu? „Jako o každé revoluční novince se rovněž o této bude v celém hnutí mluvit a diskutovat, snad to všechny nakopne k větší aktivitě i víře. Každopádně na nové věci rádi slyší sponzoři a média. A ČNS uspokojí ty hráče, trenéry i funkcionáře, kteří chtějí nohejbal posunout mezi české plnokrevné sporty.“

K problematice se ještě v dalších týdnech a měsících určitě vrátíme podle dalšího vývoje.