V lednových a únorových statistikách nezaměstnanost v Olomouckém kraji mírně vzrostla, avšak v tomto směru patří napříč republikou pořád k tomu lepšímu, jde o lehký nadprůměr. Vyšší čísla nezaměstnanosti hlásí pět krajů, další se naopak drží i pod hranicí 3 procent.

 

I přes mírný nárůst počtu nezaměstnaných osob nadále platí, že volných pracovních míst je více než reálných uchazečů. V současné krizi spojené s přílivem uprchlíků z Ukrajiny by se ale tyto statistiky mohly po delším čase změnit. Za nárůstem během zimních měsíců stojí podle odborníků především utlumení sezónních prací, které se dotkly převážně zemědělství a stavebnictví. V následujících měsících se tak dá opět očekávat pokles míry nezaměstnanosti.

Řadu volných míst se snaží zaplnit i v Olomouckém kraji, ale na trhu práce o ně přílišný zájem není. Někteří už mají domluvené konkrétní sezónní práce, na které čekají, další zase nechtějí kompletně měnit svůj obor. Ve více než dvou třetinách nabídek práce se pak jedná o manuální práci ve výrobě v technických a dělnických oborech, ke které není požadavek odbornějšího vzdělání. Velká poptávka je pak i nadále v sociálních službách a ve zdravotnictví.

 

Speciální příloha FIRMY V OLOMOUCKÉM KRAJI I. je součástí tištěného vydání