V krásném zahraničním autě se zhlédl mladý muž z Prostějovska. Na internetu se mu zalíbil velice „výhodný“ inzerát na prodej zánovního osobního automobilu Audi A5 za 355 tisíc korun. No, nekupte ho! Po dohodě s prodávajícím mladík odeslal polovinu této sumy na účet a za to obdržel slib, že inzerující mu vozidlo pošle z Anglie. Výsledek? Stejný jako v podobně jiných případech podvodu. Žádné auto nedorazilo a prodávající přestal brát telefony... Už po něm jde policie, a pokud se kriminalistům podaří podvodníka zjistit, hrozí mu pět let basy.

Podvedený třiatřicetiletý muž z Prostějovska se v těchto dnech obrátil na policisty. „Oznamovatel uvedl, že na počátku března jej zaujal na internetu inzerát prodeje vozidla Audi A5 za 355 tisíc korun. Odepsal prodejci, který mu záhy sdělil, že se vozidlo nachází v Anglii. Poté si vyměnili několik zpráv a nakonec se dohodli, že zájemce pošle polovinu kupní ceny prodejci a ten mu odešle vozidlo,“ začal rozebírat podrobnosti podvodného jednání Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Mladík z Prostějovska jednal velice důvěřivě a těšil se na kvalitní zahraniční vůz. O to víc byl záhy zklamán. „Důvěřivý muž odeslal na zahraniční účet 156 tisíc korun. Nato mu prodejce potvrdil převzetí platby s tím, že vůz odeslal. Ale ani po třech týdnech automobil nedorazil a prodávající přestal s kupujícím komunikovat. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání podvodu, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest,“ uvedl mluvčí krajské policie, který na základě tohoto konkrétního případu apeluje na veřejnost s opatrností. „Nejen pro nákup zboží, ale i pro ostatní finanční transakce na internetu, jako je třeba seznamka, pronájem či zprostředkování půjčky, platí stejné pravidlo. Neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu! Tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás finanční prostředky,“ posílá jasný vzkaz Libor Hejtman.