Dvě a čtvrt hodiny trvalo strhující druhé střetnutí semifinálové série UNIQA extraligy žen ČR 2021/22 mezi prostějovskými a libereckými volejbalistkami. Čtyři sety bylo naprosto vyrovnané s průběhem plným zvratů, zákonitě tak dospělo do tiebreaku. V něm již ukázala větší herní kvalitu i pevnější nervy Dukla, proto srovnala zápasový stav a oplatila VK nečekanou porážku z úvodního duelu, byť velmi těsně.

Úvodní tři výměny sice patřily razantnímu nástupu hostů, ale Hanačky se bleskově vzpamatovaly a skóre hned otočily (0:3 – 4:3). Navíc velkým tlakem jak ze servisu, tak útokem pokračovaly v mohutné ofenzivě, zanedlouho to bylo s podporou kvalitní obrany už 12:7. Dukla se vůbec nemohla prosadit a často chybovala nejen na přihrávce, pomohla jí až čtyřbodová šňůra při podání Kateřiny Kohoutové (15:10 – 15:14), ovšem vzápětí domácí tým znovu odskočil (18:14). Skvěle zakončovala Karin Šunderlíková, výtečné zákroky v poli předváděla Adéla Stavinohová, všechny hráčky maximálně bojovaly. A díky úniku z 20:18 na 23:18 měly koncovku pod kontrolou – 25:21.

Zkraje druhé části Severočešky přitlačily, zvýšily agresivitu a měly mírně navrch (0:2, 2:4). Avšak jen do stavu 4:6, kdy prostějovský mančaft opět naplno zabral. Rázem to bylo 7:6 a 12:8, schylovalo se k pokračující jízdě. Leč poté účinně zaservírovala Nikola Kvapilová, tři smeče za sebou vyhodila do autu Šunderlíková a Liberec rychle srovnal (12:12). V tu chvíli se parádně chytila Klára Faltínová, jejíž čtyři neomylné útoky poslaly vékáčko zase nahoru (15:13, 17:14). Nicméně Gálíkovy svěřenkyně obětavou defenzivou vydřely jednu dlouhou výměnu, tím se nastartovaly. A vystřihly svůj vlastní obrat na 17:18. Drama se stupňovalo, rozhodoval těsný závěr. Který úřadující mistryně působivě ublokovaly – 21:25.

Výkon rudo-žlutého kolektivu viditelně narostl ve všech činnostech od výrazně zpřesněného příjmu až po mnohem úspěšnější zakončení. Moravské lvice se na tento vyšší level musely adaptovat, což se jim ve třetím dějství brzy podařilo (1:3 – 3:3, 7:6). A ve frenetické atmosféře hořela vyrovnaná bitva. Nic nezměnilo ani odskočení z 9:9 na 12:9, neboť družstvo tažené rozjetou Petrou Kojdovou okamžitě odpovědělo rázným způsobem (12:13, 13:15). Čadovy ovečky pod tlakem vyráběly víc nepřesností i hrubek, ztratily dřívější jistotu, jejich výborně šlapající soupeřky kralovaly (17:18 – 17:22). Načež si přes dílčí zaváhání (20:22) pohlídaly finiš sady – 22:25.

Přesto nebylo zdaleka po zápase. Na úsvitu čtvrtého dílu hanácká parta zlikvidovala tradiční vstupní manko (1:3 – 3:3), načež ze všech sil čelila pohodou oplývajícím protivnicím. Chvilku šla do vedení (8:7), vzápětí napravila tříbodový propad na 8:10 svým vyrovnáním (10:10), pak ještě přidala obrátky (15:12). Najednou se tak karta úplně obrátila. Obrozená ekipa VK vynikajícím způsobem bránila, Šunderlíková a Karolína Fričová dobře smečovaly a vypadalo to na tiebreak (18:13). Tuto úroveň ale neudržela, přišly chyby, obhájkyně titulu trestaly (20:19). Nicméně domácí volejbalistky se včas zvedly a finální fáze setu se z jejich strany změnila ve zničující sprint – 25:21.

Obrovské drama gradovalo rozhodující pátou edicí. Ta se vyvíjela rovnocenně do skóre 3:3, kdy hostující družina trochu unikla na 3:5. Zanedlouho to bylo již 4:7, nerezignující Prostějovanky bryskně zareagovaly (6:7). Definitivní zlom nastal o pár momentů později. Celek kapitánky Veroniky Dostálové zvedl v poli několik hodně těžkých míčů, výtečně podával a nedělal nevynucené minely. Což nádherný mač poslalo s konečnou platností v jeho prospěch – 9:15 a 2:3. 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Miroslav Čada – hlavní trenér VK Prostějov

„Z naší strany to byl o dost méně povedený zápas než v Liberci. Sice jsme prohráli jen 2:3, ale celkově byli spíš pod lepším soupeřem, který výborně přihrával. Tím se nám nedařilo ho dostávat pod tlak, a navíc jsme dělali víc chyb jak na podání, tak v útoku. Což rozhodlo. Nicméně při tolika chybách, kterých jsme se dopouštěli, přesto šlo o velmi vyrovnané utkání. A v tom vidím naši šanci do dalšího pokračování série. Zkusíme se z dneška poučit a znovu se herně zlepšit, všechno je stále otevřené.“

Libor Gálík – hlavní trenér Dukly Liberec

„Samozřejmě jsme šťastní. Pochválit však musím obě družstva, protože to dneska byl krásný pětisetový boj hodný semifinále. Sice i s chybami, ale ty k volejbalu patří. Zápas měl kvalitu, emoce, atmosféru a náboj, prostě všechno. My jsme na rozdíl od prvního vzájemného utkání začali pořádně útočit, byli odvážnější, pomohli si také dobrou obranou. I domácí ale hráli výborně, bylo moc těžké je udolat. Museli jsme prokázat velkou vůli a odolnost, aby se nám to povedlo. Podstatné je, že jsme vyrovnali sérii a jdeme dál.“

 

VOLEJBAL

UNIQA EXTRALIGA ŽEN ČR 2021/22 – SEMIFINÁLE, DRUHÝ ZÁPAS

VK Prostějov – Dukla Liberec 2:3 (21, -21, -22, 21, -9)

Stav série: 1:1.

Rozhodčí: Kavala a Horký. Čas: 133 minut. Diváci: 500.

Sestava Prostějova: Bajusz 3, Fričová 13, K. Kvapilová 8, Šunderlíková 30, Faltínová 10, Löff 11, libero Stavinohová – Dvořáčková, Meidlová 6. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Sestava Liberce: Kohoutová 13, N. Kvapilová 12, Kojdová 18, Nečasová 2, Dubianska 4, Šulcová 11, libero Dostálová – Kolářová, Nová, Blažková 8. Trenéři: Libor Gálík a Dita Gálíková.

„Udělali jsme hodně chyb na podání i v útoku, to rozhodlo.“

Miroslav Čada, hlavní trenér Prostějova