Báječné sobotní odpoledne s Pernštejny bylo zahájeno trošku s předstihem, ovšem už před třináctou hodinou bylo nově postavené ležení slavného a mocného šlechtického rodu Pernštejnů poměrně slušně zaplněno příchozími diváky. Samotná akce Perštejnové v Prostějově začala slavnostním pochodem po travnaté ploše za prostějovským zámkem.

Průvodu se zúčastnili praporečníci, trubači, muzikanti, zbrojnoši, herci, kejklíři a chybět pochopitelně nemohl ani kat. Průvod uzavírali primátor Prostějova František Jura se svojí náměstkyní Miladou Sokolovou a Martinou Drmolovou z Kulturního klubu Duha. Právě první dva jmenovaní pak po několika minutách další část celoročních oslav 500. výročí působení Pernštejnů v Prostějově zahájili. „Dámy a pánové, dovolte, abych vás všechny srdečně pozdravil nejenom jménem svým, ale samozřejmě i jménem vedení celého města. Chtěl bych poděkovat náměstkyni paní Sokolové a všem dalším z Kulturního klubu Duha, kteří se podíleli na organizaci dnešní krásné oslavy. Je nádherný jarní den a tak si ho užijme. Je to právě 500 let, co k nám do Prostějova dorazili  Pernštejnové. A kdo jste si ještě nekoupil lístky na večerní ples s Pernštejny, neváhejte a udělejte to! Uvidíte, co jste ještě neviděli,“ zahájil odpoledne s Pernštejny primátor František Jura.

 

„Milí Prostějované, vítám vás na jedné z prvních akcí tohoto druhu, které se vzápětí budou konat po celý další průběh tohoto roku. Roku 1522 byl položen základní kámen prostějovského zámku a to nás vedlo k tomu, abychom ve spolupráci s celou řadou organizací připravili celoroční program oslav ve znamení Pernštejnů a jejich slavného a mocného šlechtického rodu. Čekají nás výstavy, přednášky, vernisáže a různé další akce. A já věřím, že si všechny slavnosti tento rok už konečně užijeme. Usmívejme se na sebe, protože nás většinou nečeká nic dobrého a je třeba si každý den užít. A vy si užijte společně s námi odpoledne a večer s Pernštejny,“ dodala v úvodní řeči během sobotního odpoledne Milada Sokolová, náměstkyně primátora Prostějova.

Hry, zábava, muzika a spousta ukázek z historie v režii Pernštejnů tak mohla v sobotu odpoledne začít!

 

 

 

Podrobné reportáže a exkluzivní rozhovory čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku,