Velice smutné výročí se aktuálně blíží v kalendáři. Na 28. duben připadá Mezinárodní den obětí holokaustu. Připomínka zvěrstev v německých nacistických koncentračních táborech se stala v průběhu let mezinárodní záležitostí. Při této příležitosti se napříč nejen Českou republikou nahlas a veřejně čtou jména obětí Šoa, tedy holokaustu. To se bude konat i v Prostějově, kde se se čtením začalo před pěti lety.

 „Dopředu si seznam toho, kdo bude číst, neděláme. Oslovili jsme školy a různé instituce včetně magistrátu, našeho spolku Hanácký Jeruzalém a muzea,“ uvedla za spolek Jana Gáborová. Právě před muzeem se pak jména obětí holokaustu budou číst. V minulosti se do akce zapojili také studenti. „Na prvním čtení byli i studenti, připravujeme seznamy i tak, aby byly zastoupeny také oběti z řad dětí a mládeže,“ dodala Gáborová.

Čtení jmen se uskuteční ve čtvrtek 28. dubna od 14.00 hodin a potrvá zhruba dvě hodiny. Zapojit se může každý. Součástí programu bude pro zájemce určená také prohlídky bývalé synagogy, dnes Husova sboru.