V pouhých šestnácti letech absolvoval Jakub Menšík premiéru v hlavní soutěži na challengeru. V Ostravě se vítězství nedočkal, přesto nabral další zkušenosti potřebné k přechodu do mužské kategorie. „Ukázalo se, že musím ještě více pracovat. Je přede mnou dlouhá cesta,“ uvědomuje si talentovaný hráč TK Agrofert Prostějov.

V utkání s Rakušanem Lucasem Miedlerem sice Menšík uhrál jen dvě hry, přesto nebyl úplně zklamaný. „Gemy byly dlouhé. Snažil jsem se tvořit hru a být aktivní. Ale rozhodovaly zkušenosti. Soupeř prakticky nechyboval, já naopak udělal docela hodně chyb. Je to poučení pro příště, další krok na cestě nahoru,“ cenil si ostravského startu Menšík.

Finalista lednové juniorky v Austrálii i mužské už má za sebou tři postupy do osmifinále na turnajích ITF, kde poznal, že rozdíl ve věkových kategoriích je docela velký. „V juniorech se můžete spolehnout na to, že soupeř bude chybovat. To u mužů není. Každý vítězný míč si musíte urvat, nedostanete ani jeden zadarmo,“ všímá si rozdílů Menšík, který se mezi juniory na chvíli vrátí pouze na Roland Garros, kde bude patřit mezi favority dvouhry. 

 

MUŽI

Mnichov – ATP Tour

Dvouhra – 1. kolo: Lehečka – Rune (Dánsko) 6:7, 3:6.

Estoril – ATP Tour

Dvouhra – 1. kolo: Veselý – Dellien (Bolívie) 3:6, 3:6.

Ostrava – ITF challenger

Dvouhra – 1. kolo: Svrčina – Moutet (1-Francie) 6:1, 4:6, 7:6; Kolář (5) – Rosol 6:3, 7:5; Menšík – Miedler (Rakousko) 1:6, 1:6. 2. kolo: Svrčina – Miedler (Rakousko) 3:6, 6:3, 6:4; Kolář – Horanský (Slovensko) 5:0 skreč. Čtvrtfinále: Svrčina – Forejtek 6:3, 5:7, 6:4; Kolář – Furnesse (Francie) 3:6, 6:2, 6:7. Semifinále: Svrčina – Peniston (V. Británie) 6:4, 4:6, 2:6.