TDerby má vždy svůj specifický náboj a platí to i v ženském fotbale. V 10. kole Moravskoslezské divize žen cestovala ve skupině „B“ mostkovická děvčata na Drahanskou vrchovinu. Jejich hostitel z Protivanova se uplynulou sobotu po poledni nenechal svázat postavením v tabulce a v prvním poločase si vypracoval dvoubrankový náskok. Hodně smolná penalta však ve druhé půli vrátila Mostkovice zpět do zápasu a zanedlouho bylo vyrovnáno. V samém závěru se mohly domácí hráčky přece jen radovat z tříbodového zisku, brankářka Mostkovic však byla proti.

Stav před výkopem

Karty byly jasně rozdány. Z Mostkovic přijel papírový favorit, vždyť za uplynulých devět kol nezískaly hráčky Protivanova ani bod. Mostkovice zato nasbíraly deset bodů za dvě výhry a čtyři remízy. Oba celky se na podzim potkaly hned v prvním kole, v „Mostkách“ byly v září úspěšnější domácí fotbalistky, které braly body za nejtěsnější výhru 1:0, když jedinou branku zápasu vstřelila Barbora Karafiátová.

Vývoj zápasu

Od prvních minut byly na míči více hostující hráčky, domácí se na polovinu Mostkovic příliš nedostávaly. Vyložené šance nebyly k vidění ani na jedné straně, proto první branka padla z nenápadné situace. Umístěná střela ze střední vzdálenosti k tyči poslala domácí Protivanov do vedení. Mostkovice si pak koledovaly o druhou pohromu při nedorozumění v defenzivě, což je dostatečně nepoučilo, další individuální chyba už skončila druhou brankou v jejich síti. Domácí tak šly do kabin s dvoubrankovým náskokem, který se snažily po přestávce držet co nejdéle. S přibývajícím časem totiž začala být herní a fyzická převaha Mostkovic stále zřetelnější. Favoritky dostala do zápasu nešťastná ruka domácí hráčky ve zdi, po níž sudí odpískal pokutový kop. Po nedůrazném zákroku domácí gólmanky padla vyrovnávací branka. Domácí houževnatě bránily aspoň bod, což se jim nakonec podařilo.

Zásadní okamžiky

Domácí brankářka Tempírová měla v úvodní pasáži plné ruce práce s přesnou střelou, kterou musela vyboxovat na roh. Po něm šlo zakončení mimo její branku. Po čtvrthodině hry využily domácí výhodu vhazování, míč si vzala Frömmlová a přesnou střelou otevřela skóre utkání – 1:0. Na druhé straně se pokus Horákové nevešel mezi tři tyče, Kraváková už překonala Tempírovou, kterou však spolehlivě zastoupila obrana. Na opačné straně se Ptáčníková vydala daleko z branky, míč poněkud akrobatickou hrou na zemi dostala do bezpečí. Před přestávkou se jí ovšem další výlet z branky nevyplatil a Průchová došla s míčem na kopačce až do branky – 2:0.

První příležitost po změně stran měla Lucie Šimková, Tempírová míč z její kopačky vyrazila. Po čtvrthodině kopaly mostkovické fotbalistky volný kop, dvoučlenná zeď hrála rukou a sudí ukázal na penaltový puntík. Tichá se nemýlila a kontaktní branka byla na světě – 2:1. Hostující hráčky vycítily příležitost a vytvořily si potřebný tlak, při němž Tempírová neudržela balón, který za její záda umístila Lucie Šimková – 2:2. Domácí hrozily ze standardních situací, Mikulovou ale z přímého kopu nejprve vychytala Ptáčníková, druhý pokus se mezi tři tyče nevešel. Pěknou individuální akci předvedla Hubáčková, zakončení z pravé strany rozvlnilo jen boční síť. Tichá na druhé straně z přímého kopu trefila břevno domácí svatyně, dorážka šla nad branku. V samém závěru po rohovém kopu domácích Přikrylová prudkou střelou trefila Ptáčníkovou na brankové čáře, ta zákrok ustála, takže skóre se už neměnilo.

Osobnost utkání

Jít za stavu 0:2 na penaltu vyžaduje dobré nervy a chladnou hlavu, protože jde o jedinečnou příležitost dostat svůj tým zpět do zápasu. Tuto situaci výborně zvládla Tereza Tichá, která nedala domácí brankářce žádnou šanci. Její branka pak za pět minut vyústila k vyrovnání a dělbě bodů.

Zajímavost duelu

Co mrzelo domácího trenéra Ptáčníka víc než ztráta dvoubrankového vedení, bylo zranění stabilní hráčky základní sestavy Nikoly Ptáčníkové, která nastupuje v záloze. Podle všeho šlo o zranění kolene, což umí vystavit stopku do konce sezóny. Při nepříliš širokém kádru týmu na této úrovni jde jistě o vážnou komplikaci.

Atmosféra střetnutí

Na divizní ženský fotbal si našli v odlehlém koutku okresu cestu nejen diváci tak či onak spříznění s aktérkami utkání. Zpočátku poklidná atmosféra gradovala v závěrečných fázích zápasu, kdy se do slovní rozepře ohledně sporného zákroku dostali i oba trenéři. Motivace byla znát i na jejich svěřenkyních, takže derby mělo správný náboj a napětí až do úplného konce.

Pozápasové hodnocení trenérů

Bronislav PTÁČNÍK - SK Protivanov:

„První poločas vyzněl z naší strany daleko lépe, chtěli jsme hrát na brejky, to se nám vyplatilo a vypracovali jsme si dvoubrankový náskok. Po změně stran holky přestaly hrát a docházela jim fyzická kondice. Pro nás byla zlomová situace při nešťastné ruce, z níž rezultovala penalta. To soupeřky nastartovalo a naše holky se začaly bát o výsledek. Byly už zatáhnuté na své polovině, i když v závěru Kája Přikrylová ještě mohla strhnout vítězství na naši stranu. Kdyby šel míč kousek do strany, brankářka by na něj nedosáhla. Holky samozřejmě chtěly vyhrát, ale za bod z derby musíme být rádi.“

Ondřej MILAR - TJ Sokol Mostkovice:

„Zápas se skládal ze dvou rozdílných poločasů. V tom prvním si nemyslím, že jsme měli prohrávat 0:2, minimálně jeden gól jsme soupeřkám darovali. To se stává, je to kolektivní sport. Ve druhém poločase jsme Protivanov přejeli. Z pěti čistých šancí se zrodily dva góly. Holky to neměly jednoduché ‚kousnout‘ se na druhý poločas, zabrat. Předvedly bojovnost, srdíčko, nic nepodcenily, nevypustily žádný souboj. Za druhý poločas jsem na ně pyšný. Soupeřkám gratuluji k bodovému zisku. Byly tady nějaké emoce, ale ty k tomu patří.“

 

Statistiky

SK Protivanov – TJ Sokol Mostkovice 2:2 (2:0)

10. kolo Moravskoslezské divize žen, skupina „B“

SK Protivanov (4-4-2)

Tempírová

Přikrylová

E. Ptáčníková

Kostíková

Mikulová

Smyčková

N. Ptáčníková

Kejíková

Šimeková

Průchová

Frömmlová

Branky: 17. Frömmlová, 41. Průchová

Střely na branku:       5

Střely mimo branku: 2

Rohové kopy:             3

Žluté karty: -

Trenér: Bronislav Ptáčník

TJ Sokol Mostkovice (4-4-2)

Ptáčníková

Štefková

Vaverková

Tichá

Holubová

Vlková

Kraváková

Schwarzová

Hubáčková

Horáková

L. Šimková

Branky: 57. Tichá z penalty, 62. L. Šimková

Střely na branku:       8

Střely mimo branku: 9

Rohové kopy:            5

Žluté karty: -

Trenér: Ondřej Milar

Rozhodčí: Procházka – Jurníček, Marek

Diváků: 87