Praha 5. května 2022 – Jako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky Maršálkové Lontrasové.

 

 Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Kraje Vysočina pro rok 2022 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

TŘEBÍČSKÁ SLANINA NA JALOVCI

TOMÁŠ HAVLÍČEK

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

HAVLÍČKOVA VYZRÁLÁ KLOBÁSA

TOMÁŠ HAVLÍČEK

3.

Sýry včetně tvarohu

ČERSTVÝ SÝR S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

DAGMAR ŘEZNÍKOVÁ

4.

Mléčné výrobky ostatní

JOGURTOVÉ KOZÍ MLÉKO VANILKOVÉ BIO

BIOFARMA DORA

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

PIKÁRECKÉ PERNÍKOVÉ PRECLÍČKY

LUCIE KREJČOVÁ

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

PROSETÍNSKÉ TRUBIČKY

RADKA MARŠÁLKOVÁ LONTRASOVÁ

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

HARRACH – TMAVÝ LEŽÁK

HARRACH

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

JAHODY Z KOŽICHOVIC

FARMA KOŽICHOVICE

9.

Ostatní

MED KVĚTOVÝ

PETR ŠPAČEK

„Ocenění Regionální potravina nám přineslo nové kontakty, možnosti a prezentaci našich výrobků. Nejsou to však jenom příležitosti, které jsme získali, ale i jakési potvrzení, že jdeme správným směrem a produkujeme kvalitní české výrobky,“ prohlásil Petr Špaček z rodinného včelařství Špaček, který získal ocenění za svůj med již v minulém roce.

 

Hodnotitelskou komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina.

„Mám upřímnou radost z průběhu 13. ročníku soutěže Regionální potravina. Přihlásilo se 65 výrobků a podařilo se nám vyhlásit všechny kategorie. Těší mě, že o značku opětovně usilují výrobci, kteří byli již oceněni a spatřují tak v označení přínos. Například Prosetínské trubičky obhájily ocenění již po třetí v řadě,“ uvedl krajský koordinátor a ředitel Okresní Agrární komory Třebíč Karel Coufal.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.