Tak už to má spočítané. Na první pohled úspěšný mladý muž čile obchodující s ojetými auty, ve skutečnosti podvodník, který minimálně 160 lidí obral o bezmála 80 milionů korun. Lukáš Leinweber v Prostějově ještě stihl oslavit své 26. narozeniny, týden nato však zcela zmizel. Po třech letech na útěku byl zadržen dálniční policií v Německu. Po přesunu zpět do ČR jej ve Zlíně čekal soud. Ten jej koncem dubna poslal na 7,5 roku do vězení. Poškození se však svých peněz s největší pravděpodobností nikdy nedočkají. 

Devětadvacetiletý podvodník Lukáš Leinweber se z Prostějova vypařil i s pořádným balíkem peněz. Ještě předtím se zhruba dva roky vydával za podnikatele dovážejícího ze zahraničí auta za výhodných podmínek. Některým ze zájemců vůz skutečně dodal, čímž si získal důvěru dalších. Od určité doby mu však muselo být jasné, že vybírá zálohy na něco, co lidé v životě neuvidí. Tlak na něj přitom sílil, výmluvy mu docházely a o jeho počínání se stále intenzivněji zajímala policie.

Leinweber na to vše reagoval útěkem. V polovině července 2018 odešel z domu a už se nikomu včetně své rodiny neozval… Až loni v létě na něj narazila hlídka na dálnici v Německu. Na konci září byl vydán zpět do vlasti, kde byl obviněn z podvodu. Soud jej následně poslal do vazby.

Na konci dubna se postavil před senát Krajského soudu ve Zlíně. Obžalován byl z toho, že v letech 2016 až 2018 vybral od 160 lidí zálohy na auta, která jim nikdy neměl v úmyslu dodat. Nejčastěji sliboval prodej škodovek, BMW, mercedesů či fordů. Vozy měl dodat nejpozději do čtyř měsíců od zaplacení. Ale k tomu se již neměl. To vše činil, přestože byl v minulosti za podvod už odsouzený k podmínce.  

Lukáš Leinweber si musel po svém zadržení být vědom toho, že prostě „spadla klec“. S tím předstoupil i před soud, kde se v plném rozsahu bez vytáček doznal. „Lituji svého jednání.  Chtěl bych se omluvit všem poškozeným,“ vyjádřil se.

I díky tomu mu státní zástupkyně snížila navrhovaný trest z deseti na osm let vězení. Senát jej nakonec do vězení poslal na sedm a půl roku, kromě toho odcházel s povinností uhradit způsobenou škodu. To pro něj však bude krajně obtížné. Z hlavního líčení vyplynulo, že policistům se u něj nepodařilo zajistit větší obnos peněz. Leinweber tak přijde pouze o dva „své“ automobily.

Kde peníze skončily, není zcela jasné. Jisté je, že mnoho z nich stihl utratit sám Leinweber. V případu však figurují i další tři lidé, kteří mu s podvody pomáhali a za to byli náležitě odměněni. Na ně čeká obžaloba u zlínského okresního soudu.

Rozsudek s Lukášem Leinweberem je již pravomocný.