Hned den hlavní soutěže UniCredit Czech Open nabídl velké emoce. Ty pozitivní měl na svědomí domácí Dalibor Svrčina, který dokázal vyřadit nejvýše nasazeného Federica Coriu. Smutný příběh naopak napsal Jiří Veselý, který kvůli zdravotním problémům nemohl do svého zápasu nastoupit.

Úvodní zápasy pondělního menu patřily finalistům kvalifikace. Do hlavní soutěže se nedostal Andrew Paulson, poslední domácí naděje v první fázi turnaje. V souboji s Maďarem Fabianem Maroszanem prohrál první sadu, a přestože dokázal vyrovnat, z postupu se nakonec radoval jeho soupeř.

V dalším průběhu denního programu se odehrálo také šest duelů 1. kola. Do bojů zasáhli dva zástupci českého tenisu. Dalibor Svrčina narazil na nejvýše nasazeného Federica Coriu z Argentiny. Devatenáctiletý mladík favorita zpočátku naprosto zaskočil a aktivní hrou získal první set. Vzápětí navíc získal Coriovo podání, pak se ale Argentinec výrazně zlepšil a hladce vyrovnal. Svrčina se však vzepjal ke skvělému výkonu a zaslouženě se radoval z překvapivého úspěchu. „Coria je pochopitelně výborný hráč, přesto jsem si věřil, že můžu uspět, což se podařilo,“ radoval se Svrčina.

Na centrálním dvorci se měl představit také Jiří Veselý, pro nasazenou dvojku ale turnaj skončil dříve, než začal. Nejlepší český hráč chtěl bojovat o svůj čtvrtý prostějovský titul, stopku mu ale vystavily zdravotní problémy a do zápasu 1. kola s Chorvatem Duje Andukovičem vůbec nenastoupil. „Jirku trápily žaludeční potíže. Do poslední chvíle přesto věřil, že bude moci nastoupit, tělo ale bylo bohužel proti,“ potvrdila Veselého odstoupení z turnaje ředitelka UniCredit Czech Open Petra Černošková. Místo Veselého se do hlavní soutěže dostal Němec Louis Wessels, jeden z poražených finalistů v kvalifikaci.

Z nasazených hráčů vstoupili do turnaje ještě Andrej Martin a Elias Ymer. Švédský tenista si snadno poradil s Zsomborem Pirosem z Maďarska, zkušený slovenský matador po velké bitvě prohrál s Francouzem Enzem Couacaudem.

 

Pavouk Turnaje

Pavouk Dvouhry

Pavouk Čtyřhry

Program dne