Osmnáct zápasů kvalifikace, patnáct duelů ve čtyřhře a především jednatřicet utkání ve dvouhře. Takovou porci odehráli tenisté v průběhu 29. ročníku prostějovského turnaje UniCredit Czech Open 2022, než se vítězové dopracovali k dekorování těch nejúspěšnějších v deblu i singlu. Kronika letošního ročníku byla opravdu pestrá a potvrdila, že zdejší challenger patří mezi prestižní antukové podniky v rámci celé ATP Tour a je bezesporu největším i nejlepším tuzemským podnikem.

pondělí: Svrčina šokoval, Veselý odstoupil

Úvodní zápasy patřily finalistům kvalifikace. Do hlavní soutěže se nedostal Andrew Paulson, poslední domácí naděje v první fázi turnaje. V souboji s Maďarem Fabianem Maroszanem prohrál první sadu, a přestože dokázal vyrovnat, z postupu se nakonec radoval jeho soupeř.

V dalším průběhu denního programu se odehrálo také šest duelů 1. kola hlavní soutěže 29. ročníku UniCredit Czech Open. Do bojů zasáhli dva zástupci českého tenisu. Dalibor Svrčina narazil na nejvýše nasazeného Federica Coriu z Argentiny. Devatenáctiletý mladík favorita zpočátku naprosto zaskočil a aktivní hrou získal první set. Vzápětí navíc získal Coriovo podání, pak se ale Argentinec výrazně zlepšil a hladce vyrovnal. Svrčina se však vzepjal ke skvělému výkonu a zaslouženě se radoval z překvapivého úspěchu. „Coria je pochopitelně výborný hráč, přesto jsem si věřil, že můžu uspět. Není to Djokovič, se kterým by se asi nedalo hrát. Pro oba to bylo hodně náročné utkání, výměny byly dlouhé. Mám velkou radost,“ prohlásil Svrčina po zápase. Klíčová byla sedmá hra třetí sady, ve které se soupeři o bod přetahovali přes sedm minut. „Šlo o rozhodující moment. Bylo to hodně únavné, ale podařilo se mi ještě najít síly, které mě dovedly k úspěchu,“ řekl prostějovský hráč na centrálním dvorci. „Pokud to bude možné, chci hrát na tomto kurtu i další zápasy,“ přeje si Svrčina.

Na největším dvorci se měl představit také Jiří Veselý, pro nasazenou dvojku ale turnaj skončil dříve, než začal. Nejlepší český hráč chtěl bojovat o svůj čtvrtý prostějovský titul, stopku mu ale vystavily zdravotní problémy a do zápasu 1. kola s Chorvatem Duje Andukovičem vůbec nenastoupil. „Jirku trápily žaludeční potíže. Do poslední chvíle přesto věřil, že bude moci nastoupit, tělo ale bylo bohužel proti,“ potvrdila Veselého odstoupení z turnaje ředitelka UniCredit Czech Open Petra Černošková. Místo Veselého se do hlavní soutěže dostal Němec Louis Wessels, jeden z poražených finalistů v kvalifikaci.

Z nasazených hráčů vstoupili do turnaje ještě Andrej Martin a Elias Ymer. Švédský tenista si snadno poradil s Zsomborem Pirosem z Maďarska, zkušený slovenský matador po velké bitvě prohrál s Francouzem Enzem Couacaudem.

úterý: nemocný Lehečka,

Ještě před začátkem prvních zápasů přišel turnaj o velkou hvězdu. Kvůli angíně musel odstoupit třetí nasazený Jiří Lehečka, kterého nucená absence hodně mrzela. Cítil formu a věřil, že může turnaj vyhrát. Českého reprezentanta nahradil Benjamin Hassan, další ze šťastných poražených v kvalifikaci. Jako první z domácích tenistů do utkání nastoupil Vít Kopřiva a s argentinským kvalifikantem Franciscem Comesanou musel o postup tvrdě bojovat. V rozhodující třetí sadě se mu povedlo získat za stavu 1:1 brejk a náskok si pak pohlídal. „Třetí hra posledního setu byla klíčem k vítězství. V závěru už mi soupeř několik míčů daroval, koncovka byla jednodušší,“ konstatoval po utkání Kopřiva.

Skvělým způsobem využil divokou kartu Martin Krumich, který narazil na zkušeného Martina Cuevase. Po více než dvou hodinách se z postupu radoval devatenáctiletý zástupce nastupující české generace. V pěti případech sice ztratil své podání, hned sedmkrát ale získal servis soupeře a to stačilo na vítězství.

S turnajem se naopak rychle rozloučil osmý nasazený Zdeněk Kolář, který nestačil na Louise Wesselse. Německý tenista se opíral o kvalitní podání, českému hráči se naopak na servisu nedařilo. „Zkoušel jsem podávat různým způsobem, nic nefungovalo. Soupeř je velký, všude dosáhl,“ přiznal prostějovský tenista., který připustil, že jej protivník zaskočil aktivní hrou. „Čekal jsem, že bude hrát dlouhé výměny, místo toho se snažil o vítězné údery. Nedokázal jsem si s tím poradit,“ konstatoval Kokář. Nasazený tenista ztratil první sadu, po vyrovnání mu utekl začátek třetího setu. „Rychle jsem přišel o podání, to byl problém. Kdybych servis udržel, mohlo to dopadnout opačně, protože na konci druhého setu Wessels udělal nějaké chyby. Po mém zaváhání se dostal zpátky nahoru,“ hodnotil duel člen TK Prostějov.

Z favoritů nabídl kvalitní podívanou především Španěl Pablo Andujar, čtvrtý nasazený hráč turnaje. Precizními údery přetlačil Lucase Miedlera z Rakouska a udržel šanci navázat na svůj předloňský triumf. Vypadl naopak Slovák Norbert Gomboš.

středa: tři domácí postupy

Ve 2. kole prostějovského antukového challengeru UniCrecit Czech Open se českým zástupcům dařilo. Do čtvrtfinále postoupili všichni tři zástupci domácího tenisu Vít Kopřiva, Martin Krumich i Dalibor Svrčina.

První sada zápasu Kopřivy s předloňským vítězem Pablo Andujarem se stala snadnou kořistí českého tenisty, zkušený Španěl pak ale dokázal odpovědět a vedl 4:0 a 5:1. Kopřiva se však nevzdal, dokázal srovnat krok a ve zkrácené hře vybojoval postup mezi nejlepší osmičku. „Za stavu 1:5 jsem neměl co ztratit a pokusil se hlavně získat rytmus do blížící se třetí sady. Několik povedených výměn mě dostalo zpátky, a když se nabídla šance set otočit, chytl jsem se jí,“ přiblížil rozhodující obrat utkání Kopřiva, který svým úderům dával potřebnou razanci a španělského soupeře přinutil k chybám. „Hlavně konec byl hodně vyrovnaný. Pomohly mi Andujarovy dvojchyby,“ poznamenal Kopřiva. Prostějovský tenista získal skalp čtvrtého nasazeného hráče UniCredit Czech Open, což si patřičně považoval. „Každé vítězství nad hráčem z první světové stovky má velkou cenu, i když stálo hodně sil,“ radoval se další člen TK Prostějov.

Dalibor Svrčina utkání s Jevgenijem Donským začal parádně a vedl 3:0, pak se ale zasekl a sadu vyhrál díky brejku v poslední třinácté hře. Vyrovnaná partie, v níž se prostějovskému hráči nedařilo, dospěla nakonec až do zkrácené hry rozhodující sady, v níž se přece jen radoval český zástupce. „Nebylo to dobré, vítězství jsem si za předvedenou hru ani nezasloužil. Na úrovni byla jen bojovnost, ta mě dostala do dalšího kola,“ oddechl si Svrčina. „Po překvapivém postupu z prvního kola jsem byl tentokrát favoritem, možná i proto jsem se necítil dobře. Až v poslední sadě jsem se dokázal alespoň částečně uklidnit a soustředil myšlenky výhradně na dění na kurtu,“ hodnotil kriticky své vystoupení vítěz.

čtvrtek: Krumichova jízda skončila

Dobrou formu z posledních týdnů potvrdil Lukáš Klein v souboji s Libanoncem Benjaminem Hassanem. Slovenský tenista získal první set ve zkrácené hře a uspěl také ve druhé sadě, přestože prohrával už 1:4.

Mezi nejlepší čtyři hráče turnaje jako první Čech postoupil Vít Kopřiva, na kterého nestačil Matheus Pucinelli de Almeida z Brazílie. Domácí tenista v průběhu celého utkání diktoval tempo hry a do menších potíží se dostal teprve v koncovce, v níž proměnil až osmý mečbol. „V prvních dvou jsem nevyužil své šance a pak to už bylo složitější. Nervozita se postupně zvyšovala, naštěstí to dopadlo dobře,“ popsal závěr duelu Kopřiva, který byl jinak se svým vystoupením spokojený. „Vlastně až do stavu 4:0 ve druhém setu to bylo úplně v pohodě. Výkon byl kvalitní,“ uvedl český tenista, který se letos poprvé dostal do semifinále na challengeru.

Dalibor Svrčina v duelu s Hamadem Medjedovičem ze Srbska získal poměrně snadno úvodní sadu. Ve druhém setu sice jednou ztratil servis, ani to jej ale nezastavilo v cestě za vítězstvím. „Podal jsem mnohem lepší výkon než v předchozím kole. Soupeř dělal hodně chyb, to mě nastartovalo. Z mé strany do byl naopak solidní výkon,“ pochvaloval si Svrčina, který dokázal využít opakovanou ztrátu koncentrace svého protivníka.

Martin Krumich zažil nejlepší týden v sezóně, v zápase o účast v semifinále ale našel přemožitele v podobně Filipa Horanského. O jedenáct let starší soupeř využil své zkušenosti, méně chyboval a chytrou změnou rytmu získával důležité míče, které jej přivedly k vítězství. „V posledním zápase jsem neukázal svůj nejlepší tenis, ale až opadne zklamání z porážky, budu s postupem do čtvrtfinále určitě spokojený,“ řekl Krumich.

pátek: česko-slovenské semifinále

Prvním finalistou se stal Dalibor Svrčina, který s Lukášem Kleinem ze Slovenska odehrál parádní partii. První sadu získal díky zvládnuté koncovce, pak už na kurtu dominoval a podruhé v sezóně postoupil do zápasu o titul challengeru. „Na konci první sady mi soupeř za stavu 5:5 pomohl, když udělal dvě dvojchyby. To mě uklidnilo a v dalším průběhu už to byl z mé strany opravdu dobý výkon. Držel jsem se stanované taktiky, která fungovala,“ pochvaloval si Svrčina. Ve druhé sadě rychle získal vedení 4:0 a bez problémů došel k vítězství. „Čtvrtá hra byla důležitá. Podařilo se získat druhý brejk, pak už ten náskok byl opravdu velký,“ poznamenal vítěz. Vybraného soupeře pro závěrečný zápas neměl. „Oba dobře znám, jsme kamarádi. Na utkání se těším, ať už narazím na Vítka Kopřivu, nebo Filipa Horanského,“ uzavřel Svrčina.

Ve druhém semifinále mezi Vítem Kopřivou a Filipem Horanským prohrál český tenista jednoznačně první set, když získal jedinou hru. V dalším průběhu se dokázal svému soupeři vzepřít a velkou bojovností vybojoval rozhodující sadu. V ní utkání gradovalo, oba tenisté se přetahovali o každý míč. Klíčový okamžik přišel v osmé hře, kdy Kopřiva získal podání slovenského tenisty, vzápětí svůj brejk potvrdil a mohl se radovat z postupu. „První set se vůbec nepovedl. Nešly mi nohy, necítil jsem míče. Zlomilo se to až na začátku druhé sady, ve které se mi poprvé podařilo získat Filipův servis a začal se cítit lépe,“ popisoval náročné pasáže duelu Kopřiva. „Pořád jsem bojoval a vítězství urval. Jinak se to říci nedá,“ poznamenal vítěz. Člen prostějovského tenisového klubu se dostal do svého prvního finále na challengeru. „Konečně se to podařilo. Je to pro mě speciální, protože se to povedlo v Prostějově, kde jsem doma. A že ve finále budeme s Daliborem, je něco úžasného,“ radoval se Kopřiva.

Po semifinálových zápasech se odehrálo finále v deblu. Z vítězství se radoval indický pár Yuki Bhambri, Saketh Myneni, který porazil česko-slovenskou dvojici Roman Jebavý, Andrej Martin ve dvou setech.

sobota: finále přineslo prostějovské derby

Vstup do finálového utkání dvou prostějovských hráčů zvládl lépe Dalibor Svrčina, který rychle vedl 2:0 a ve třetí hře měl k dispozici několik dalších brejků. Vít Kopřiva přesto své podání uhájil a nastartoval velký obrat. Klíčová byla dlouhá sedmá hra, v níž se několikrát mohl Svrčina vrátit do setu. Své šance neproměnil, a když jeho soupeř zvýšil na 5:2, bylo o vítězi prvního dějství rozhodnuto. V posledním gamu mladší finalista vyrobil dvě dvojchyby a zkušenější protivník získal vedení. „Utkání nemůžu hodnotit pozitivně. Až na začátek, který se povedl. Vedl jsem 2:0 a měl šanci na další brejk, nevyšlo to. Pak se soupeř chytil a až do konce utkání byl lepší. Podobné zápasy jsou vždy o drobnostech, tentokrát se rozhodující míče nepodařilo uhrát, jak jsem potřeboval,“ uznal Svrčina.

Na ztracenou sadu chtěl talent TK Prostějov rychle zapomenout a tomu odpovídalo velké nasazení na začátku té následující. Vyrovnané skóre držel do stavu 2:2, pak Kopřiva zaútočil. Po úspěšném servisu prolomil podání soupeře a vzápětí brejk potvrdil, což rozhodlo také o celkovém vítězi.

„Je to neuvěřitelný pocit. Vyhrát turnaj, navíc doma, se každému nepodaří. V zápase jsem byl trošku aktivnější, proto se dařilo uhrát výměny na moji stranu. Ale celkově šlo o vyrovnaný duel, konečné skóre úplně neodpovídá průběhu. Dalibor byl těžký soupeř, věřím, že se nám oběma bude dařit i nadále,“ prohlásil Kopřiva.

 

 

Pavouk Turnaje

Pavouk Dvouhry

Pavouk Čtyřhry

Program dne