Již o tomto víkendu se uskuteční ProstěJOV festival dobrého jídla, jenž pořádá město Prostějov, potažmo oddělení DUHA. Jedná se o druhý ročník této akce, poprvé se obyvatelé města i návštěvníci s tímto projektem setkali v září loňského roku.

„Jedním z hlavních důvodů, proč akci uskutečnit, a to kromě báječného kulinářského zážitku pro zúčastněné ‚ochutnávače‘, byla pomoc restauratérům a kavárníkům po dvou dlouhých covidových letech a snaha přitáhnout zpět do jejich podniků návštěvníky ať už pravidelné, či ty zcela nové. Samozřejmě jsme též chtěli oživit naše město, a to nejen jeho centrum. Jedná se tedy o výjimečnou přehlídku, která propojí originální gurmánské pochoutky se zajímavými kulturními zážitky. Během dvou dnů tak mohou lidé navštívit zapojené restaurace a kavárny v našem městě a ochutnat výborné degustační menu či ‚jednohubky‘. Zároveň před těmito podniky budou vystupovat místní umělci,“ seznámila Večerník s podstatou akce ProstěJOV festival dobrého jídla Milada Sokolová, náměstkyně primátora Prostějova. Jak vzápětí dodala, o festival byl notný zájem i mezi provozovateli prostějovských restaurací. „Vloni, kdy se akce konala poprvé, se zapojilo do projektu deset restaurací, letos je jich celkem čtrnáct, tedy o něco víc. Ale myslím, že to zcela stačí! Ochutnat na čtrnácti místech vždy po dvou nabízených pokrmech nebude vůbec jednoduché! Lidé ve všech zapojených podnicích, ale i v městském informačním centru, naleznou brožury, ve kterých přehledně najdou nejen mapu se zapojenými restauracemi, kavárnami či vinárnami, ale i nafocená nabízená menu a samozřejmě kulturní ‚jednohubky‘, čímž myslíme časy a názvy vystupujících umělců,“ upřesňuje Milada Sokolová, která se také těší na hojnou účast veřejnosti. „Už vloni byl zájem o tuto událost obrovský! Některé restaurace již druhý den nabízely pouze jedno ze dvou menu, některé hlásily lepší tržby než o hodech! Udělalo mi to osobně velkou radost, protože tato akce je tak trochu mojí srdeční záležitostí, neboť jsem si myšlenku uskutečnit tento festival jídla a kultury dovezla ze zahraničí, kdy jsem na něj zcela náhodně narazila. Vloni bylo báječné potkávat zcela neznámé lidi s brožurkou v ruce, což sloužilo jako identifikační bod pro otázky typu: Kde jste již byli? Co jste ochutnali? Jaké to bylo? A co ten umělec, dobrý? Já sama se i letos těším na to, že návštěvnost akce bude ještě vyšší,“ přeje si náměstkyně primátora Milada Sokolová, která lidem sama půjde příkladem. „S manželem jsme v září navštívili osm z deseti restaurací, návštěvy jsme rozložili do dvou dnů. Některé pokrmy mi tak chutnaly, že bych si je nejraději zopakovala, ale věděla jsem, že bych neochutnala nic na další ‚štaci‘, tak jsem se mnohdy držela zpátky... Nejlepší je jít v páru či skupině, lidé si objednají na daném místě oba pokrmy a uždibují. Jsem zvědavá, najde-li se někdo, kdo ochutná všech osmadvacet jídel. Osobně se velmi těším, v kalendáři mám již zaznamenán čas první otevřené restaurace,“ ujišťuje Milada Sokolová, náměstkyně primátora Prostějova. 

 

Mapa jídel ZDE

 

Brožura ZDE