V jarní části začaly fotbalistky mezi posledními a mezi prvními také skončily. V osmičlenné Moravskoslezské divizi žen se znovu představily dva kluby z regionu a oba během jarních bojů posbíraly shodně čtyři body. U obou jsou s tímto bodovým ziskem ale spíše nespokojení.

Po podzimu by se dalo říct, že v Mostkovicích je to zklamání oproti vydařenému jaru a atakování nejlepší trojice nakonec padlo. Pro holky z Protivanova se jednalo o jediné čtyři body v sezóně, které budou chtít v další sezóně rozhodně vylepšit. Nejdůležitější však je, že ženské zastoupení by v regionu mělo pokračovat i v nadcházejícím roce.

Fotbalové soutěže žen jsou v posledních letech stále více v módě a dostávají také po zásluze stále větší prostor. Na nejvyšších patrech se už z hráček pomalu stávají profesionálky. Na nižších úrovních ale takto jednoduchá cesta není. O to cennější je fakt, že kluby umí takto s hráčkami pracovat a že hráčky si najdou čas a prostor. Na rozdíl od mužů totiž i v nejnižších soutěžích čekají na ženy delší výlety.

Ženy Mostkovic a Protivanova by o tom mohly vyprávět své. Oba celky v divizi rozhodně ostudu nedělají, i když výsledky nejsou nikterak převratné. Nejedná se ani o žádné divoké výprasky a často chybí jen trocha navíc. Oba celky se velmi často shodují, že schází větší klid, z čehož pramení neproměňování vyložených šancí a individuální chyby směrem do defenzivy.

V Mostkovicích představují problém i tréninkové jednotky. Kompletní sestava se z pochopitelných důvodů totiž kromě zápasů neschází snadno. Jednak je to v důsledku pracovních či studijních povinností, druhým, zřejmě zásadnějším důvodem je pak vzdálenost některých hráček od Mostkovic. Během podzimní části vše klapalo, na jaře se ale zřejmě ukázalo, že soupeřky měly během zimní přestávky přeci jen o něco kvalitnější přípravu.

V Protivanově se zase stále především sbírají zkušenosti a výkony stojí na mladých hráčkách, které by se do budoucna mohly nadále posouvat vzhůru. Ostatně už podzimní výkony a jarní výkony o tom něco napovídají. Přesto i zde vnímají, že to mohlo být ještě lepší… Do následných sezón mohou být nabyté zkušenosti ale opravdu důležité.  

 

Další díl seriálu FOTBAL EXTRA, který je věnovám fotbalistám z regionu, najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vyšel v pondělí 27. června