Jednotka Sboru dobrovolných hasičů Vrahovice oslavila v sobotu 11. června pompézní akcí 130. výročí svého vzniku a při této příležitosti připravila pro širokou veřejnost bohatý program, který zahrnoval nejen slavnostní průvod Vrahovicemi a položení květin k soše svatého Floriána, ale rovněž uctění památky obětem první světové války u pomníku padlých hrdinů či slavnostní průjezd kolony hasičských vozidel. Kulturní a společenská zábava následně pokračovala v parku za hasičskou zbrojnicí.

Vrahovičtí hasiči pod záštitou statutárního města Prostějova velkolepé oslavy. Od deseti hodin byla pro veřejnost otevřena hasičská zbrojnice, kterou si lidé mohli důkladně prohlédnout, stejně jako současnou moderní techniku. Do třinácté hodiny pak místní vítali delegace „přespolních“ dobrovolných jednotek. Krátce nato se vydal na cestu slavnostní průvod Vrahovicemi doprovázený říznou muzikou dechové kapely Koničanka.

Celé slavnosti se zúčastnili také primátor Prostějova František Jura a jeho náměstci Jiří Pospíšil a Jiří Rozehnal. „S dobrovolnými hasiči se v poslední době setkávám velice často a musím říct, že bez nich a jejich záslužné práce nemůže město existovat. Navíc hasiči z Vrahovic působí v prvosledových jednotkách a jako taková musí k případům vyjíždět do pěti minut. A protože já sám jsem byl několik let dobrovolným hasičem, tak vím, co tato těžká práce obnáší. Není to lehké dnes do řad dobrovolných hasičů přilákat nové členy, protože jejich ohodnocení není velké. Město Prostějov ale v poslední době finanční odměny navýšilo a není to naposledy. Dobrovolní hasiči tuto práci vykonávají mimo své vlastní zaměstnání a ostrých zásahů se účastní velice často. Mám před nimi velkou úctu a chtěl bych vrahovickým hasičům popřát k jejich výročí další roky úspěšné práce,“ sdělil Večerníku přímo na místě oslav primátor Prostějova František Jura.

„Jsem už patnáct let občanem Vrahovic a za tu dobu jsem se seznámil se spoustou kluků, kteří jsou členy SDH Vrahovice. Nedávno jsem je viděl na vlastní oči při ostrém zásahu během velkého požáru domu u vrahovického kostela. A klaním se před jejich odvahou a nasazením. Nasazují své životy za životy naše a naše majetky. Jejich práce a úsilí jsou nenahraditelné a my jako město uděláme všechno pro to, abychom je i nadále podporovali,“ přidal také náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal.

Představitelé prostějovského magistrátu a zástupci hasičských sborů pak položili kytice k soše svatého Floriána stejně jako o pár minut později k památníku padlých hrdinů z Vrahovic během první světové války. Oslavy 130. výročí vzniku jednotky Sboru dobrovolných hasičů následně pokračovaly v parku za hasičskou zbrojnicí až do pozdních večerních hodin.

z historie sdh vrahovice

Letos v únoru jsme si připomněli 130 let od ustavující schůze vrahovických hasičů. Prvním starostou byl tehdy zvolen Josef Doležal. Začátky byly skromné, v prvních letech se podařilo pořídit jen ruční stříkačku a několik hadic. Útlum činnosti pak znamenalo období první světové války. Ve dvacátých letech se podařilo technický park sboru rozšířit o první motorovou stříkačku a výsuvný žebřík. Byla také vybudována hasičská zbrojnice. Další útlum byl zaznamenán v období druhé světové války. Na přelomu padesátých a šedesátých let se z hasičů na dlouhá léta stávají požárníci. Do historie se zapisují i zásahy u velkých požárů v Oděvním podniku a v Agrostroji. Osmdesátá léta se nesou ve znamení velkého rozvoje – začíná se cíleně pracovat s mládeží, do vozového parku přibývá dopravní automobil Škoda 706. Koncem 80. let 20. století dochází k první rozsáhlejší rekonstrukci hasičské zbrojnice. Od roku 2001 – po delší odmlce – začínají ve sboru opět působit mladí hasiči a ihned se zapojují do hry Plamen na okrese Prostějov. V roce 2003 je pořízena zcela nová automobilová cisternová stříkačka MAN a o čtyři roky později přibyl i nový dopravní automobil Ford. Svou výbavou pro řešení celé škály zásahů odpovídají požadavkům na jednotku kategorie JPO II. Obnovou prošla hasičská zbrojnice v roce 2019, kdy se podařilo vytvořit především důstojnější zázemí pro fungování výjezdové techniky. Obrovským vývojem prošly za léta i osobní ochranné prostředky. V současné době má sbor 89 členů, z toho je 25 mladých hasičů, 26 žen a 38 mužů.