Už se těšíte? Festival Keltská noc se po covidové pauze opravdu a neodvratně vrací do Plumlova. Poslední ročník se doposud uskutečnil v roce 2019. Devatenáctý ročník festivalu nás proto čeká až letos. Ve dvoudenním programu Keltské noci 2022 vystoupí na 150 umělců a účinkujících z devíti evropských zemí, všemu bude předcházet ještě čtvrteční předprogram. Hlavní část se bude konat 22. a 23. července, přičemž vše proběhne v kempu Žralok. „Počasí bude dobré, počasí bude výborné, buďte si jisti, že počasí bude prostě skvělé. Už se moc těšíme,“ vzkázala nedávno prostřednictvím sociálních sítí z Dublinu skupina Sliotar, která na akci vystoupí už po osmnácté.

Kdo má rád irskou a keltskou hudbu a irský tanec, může o prázdninách opět prožít krásný keltský víkend v Plumlově. Jednou z hlavních hvězd bude tentokrát rakousko-skotská skupina Celtica, jejíž osobité rockové pojetí keltské hudby spojené s unikátní pódiovou show slaví úspěchy po celém světě. Dále se představí Cisal Pipers z Itálie, jejichž hudba vychází z pečlivého historického výzkumu. Ve své autorské hudbě experimentují i se žánry, které se zdají být od keltské či historické muziky na míle daleko. Společně s Kozák Bandem vystoupí Radim Zenkl, což je světově proslulý český muzikant žijící od roku 1988 v USA. Jako jeden z nejlepších světových hráčů na mandolínu je vítězem soutěže US National Mandolin Championship.

Rí Ra je zase skupina hrající tradiční irskou hudbu. Na Keltské noci vystoupí s vynikající holandskou zpěvačkou a kytaristkou Loes van Schaijk. Chybět nebudou ani dvojnásobní držitelé ceny Anděl za album roku Tomáš Kočko a Orchestr. Na programu se objeví divoká skupina z Transylvánie Selfish Murphy a nejlepší slovenská skupina irské tradiční hudby Irish Rose. V neposlední řadě vystoupí kapely Bran, Vintage Wine, Poitín, Quanti Minoris, Happy to Meet, Wolfarian, MalemIrish, Gwalarn či Deloraine.

Těšit se můžete také na irský tanec v podaní skupin Eriu a Démáirt. Připravena bude i celá řada workshopů, v doprovodném programu lidé najdou vikingské boje v podání skupiny Zubři, keltská řemesla uskupení Latenart, ohňovou show skupiny Akáda či keltskou spiritualitu od druida Lunwera a Eriky B. Samozřejmostí bude dobré jídlo, pivo a medovina.

Kompletní informace o festivalu Keltská noc 2022 na webu nebo na Facebooku. Akce se koná za finanční spoluúčasti Olomouckého kraje, statutárního města Prostějov, města Plumlova a pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje.  

 

Novinka letošního ročníku Keltské noci

 PŘEDVEČER KELTSKÉ NOCI 2022

čtvrtek 21. července – vstup zdarma

 

Pořadatelé festivalu se rozhodli udělat pro své návštěvníky něco navíc a tím je zahřívací večer ve čtvrtek před Keltskou nocí, který bude mít svůj vlastní program a bude pro všechny návštěvníky zdarma – bez vstupného.  Tato čtvrteční akce má název Předvečer Keltské noci 2022, proběhne od 17.00 v místě festivalu, v plumlovském kempu Žralok. Jeho programem bude workshop – kvalitní výuka irského tance pro všechny zájemce, spousta živé irské hudby a také společného „jamování” účastníků, při kterém může každý z vás předvést své hudební schopnosti.

Program čtvrtečního Předvečera Keltské noci 2022:

 

Workshop – výuka irského tance v délce 1 a půl hodiny v režii skupiny Fiach Bán.

Fiach Bán – taneční vystoupení skupiny a školy irských tanců z Olomouce.

MalemIrish – vystoupení málem irské skupiny z Doks plné zemitých irských písní.

Jam Session – společné hraní, kterého se mohou, kromě účinkujících, zúčastnit všichni návštěvníci, kteří se učí hrát irskou hudbu a budou mít s sebou své hudební nástroje.

Umělci, kteří vystoupí na čtvrtečním Podvečeru Keltské noci 2022:

 

FIACH BÁN – skupina irských tanců z Olomouce, která provozuje zároveň i školu výuky irského tance. Skupina vznikla v r. 2005 a věnuje se jak tzv. „softu” (tanci v měkkých botách), tak i irskému stepu.

Kromě účasti na mezinárodních soutěžích v sólo tancích se zaměřuje i na vystoupení s vlastními choreografiemi na různých akcích. Letos na podzim, stejně jako v minulých letech, skupina Fiach Bán otevírá v Olomouci tzv. Začátečnické lekce jak pro dospělé, tak pro děti. Více informací o jejich výuce Irského tance najdete na webových stránkách souboru: www.fiachban.cz.

A jedna zajímavost nakonec, název skupiny Fiach Bán je z irského jazyka a znamená „Bílý havran“.

MALEMIRISH – málem irská skupina z Doks, která irskou tradiční hudbu a písně Britských ostrovů hraje s vlastním osobitým pojetím, nechybí námořnické popěvky s poctivou dávkou energie. Dravá kytara, tepoucí bodhrán, svižné irské whistle a podmanivé housle a irské dudy. Dnes se posouvají k new-age irish stylu, vlastní tvorbě a připravují materiál na druhou desku. Během covidu její členové pomáhali v domech seniorů, hráli on-line, natáčeli klipy a na začátku února, pár dnů po vypuknutí války, zorganizovali benefiční koncert se spoustou hostů.

 „Zveme všechny, kteří mají rádi irskou hudbu, chtějí se naučit něco z irského tance nebo se jen tak zúčastnit skvělé uvolněné zábavy v irském stylu. Podvečer Keltské noci 2022 je zdarma a těšíme se na vás,“ vzkazuje Tom Somr a celý organizační tým KN.