Letní přestávka s sebou pravidelně přináší i daleko větší porci změn, než tomu bývá během zimního období. Stejně tak to vypadá i v letošním roce. Velký průvan v kádru se odehrává například v Kralicích a řada novinek by měla proběhnout i v Lipové. Oficiálně potvrzených přestupů je ale zatím méně. Nicméně do startu sezóny se dá očekávat, že jich ještě řada přijde, už jen při pohledu na různé hráče na zkoušce.

 V Konici k novému ročníku přivítají novou brankářskou dvojici, ale i duo hráčů směrem do ofenzivy. Potvrzený je už příchod brankáře Michala Snášela, který poslední ročníky trávil v Olešnici. K němu by měl dorazit ještě brankář Nakládal a tato dvojice nahradí brankáře Hradečného s Vičarem, kteří se oba přesunuli na novou adresu. Směrem dopředu si Konice vyhlédla ze sestupujících Kralic Josefa Cibulku a ofenzivu by měl ještě vylepšit Petr Kovář, jenž naposled působil v Lipové. „Věřím, že se nám podařilo nahradit velmi kvalitně brankářský post, který se nám po minulé sezóně rozpadl. Pepu Cibulku se nám podařilo získat v období volných přestupů a u Kováře se už ladí jen detaily,“ potvrdil novinky kouč Konice Petr Ullmann.

Marek Hradečný se totiž z Konice rozhodl odejít do Čechovic, kde by měl nyní plnit pozici jedničky, protože brankář Klimeš je zraněný. Pak se dá o post prvního brankáře čekat bitva. Tím by ale přestupy v Čechovicích zastavit neměly. Další však zatím stále nejsou oficiálně potvrzeny a hráči jsou nyní na zkoušce. „O dalších hráčích jednáme a někde to vypadá už na velmi dobré cestě, nebude se ale určitě jednat o velký řez do kádru,“ prozradil kouč Čechovic Lukáš Koláček.

Třetí nováček Kostelec by měl posílit o dalšího hráče z Kralic. Konkrétně se s mužstvem připravuje Michal Prokop, který dříve v Kralicích plnil roli kapitána. „Tam jsme domluvení, máme skvělé vztahy ještě z působení v mládeži Prostějova,“ přiznal Lubomír Keluc. Kromě defenzivního pilíře dorazila i zkušenost směrem do branky a v Kostelci bude nově působit Jan Vítek, který se rozhodl skončit v Líšni, kde plnil roli třetího brankáře. „U brankářů k nám nečekaně dorazil Honza Vítek a situace se tak poněkud změnila. Nyní se jeví jako nejpravděpodobnější brankářská dvojice Vítek, Bělka a Drčka by se přesunul k B mužstvu. Může ale dojít ještě k hostování a v brance se může střídat Vítek, Drčka,“ potvrdil kouč.

A nově dorazil z Konice i středopolař Adam Vyroubal. U Adama Vyroubala se jedná o ožehavý přesun z konkurenční Konice. „Tátu Adama znám přes třicet let. Adam se mi líbil, co se týká techniky a nasazení. Kontaktoval jsem tátu a zeptal jsem se, zda by chtěl. Sám řekl, že chce, nikoho jsem nepřemlouval. Pak si člověk vyslechne, že přetahuji hráče, že jsem takový a makový. Říkám ale věci na rovinu. Řeknu mu, co od něj očekávám a co může naopak očekávat ode mě. Kdyby řekl ne, v Konici se mi to líbí, nebudu ho na nic lámat,“ doplnil k přestupům lodivod Kostelce.

Početné změny se dají očekávat také v Lipové, která by měla začít daleko více spolupracovat s největším regionálním klubem 1.SK Prostějov, a šanci by zde měly dostat největší talenty místní akademie. Zde ale přestupy ještě nebyly oficiálně potvrzeny.

S odchody hráčů bojují v Kralicích. Mužstvo ve volném přestupu opustil Cibulka (Konice), Baran (Zborovice). Nyní se řeší situace také u Prokopa, nouzi o nabídky pak nemá také Studený, Kopečný či Němčík. „Uvidíme, jak se bude situace dál vyvíjet, některé hráče nyní máme i směrem dovnitř, ale zatím je nemohu potvrdit, dokud nebude vše kompletně vyřešeno,“ prozradil předseda klubu Jan Novotný.

Rušno je i v Určicích, kde se kádr postupně doplňuje. „Matěj Šnajdr se vrátil ze Smržic a vypadá, že chce bojovat o místo v sestavě, což jsem rád. Velmi pravděpodobně by nás měli posílit i dva hráči z Prostějovského dorostu, které jsme si vyhlédli. Spokojenost je na obou stranách, takže věřím, že se nám povede vše doladit. S odchodů mám potvrzeného zatím jen Handla, který se odstěhoval do Liberce a nejspíše nám nepomůže ani Slezák. Zelinu jsme pustili na zkoušku do vyšší soutěže, takže tam je situace také otevřené,“ přiznal novinky kouč Petr Gottwald.

Zajímavý příchod i odchod hlásí také Klenovice, které se po pěti letech rozloučili s Erikem Drekslerem, jenž posílí konkurenci v podobě Otaslavic. Jeho místo by měl nově zaujmout Marek Hirch z Nových Sadů, který má řadu zkušeností i v eskáčku a tím novinky v Klenovicích nekončí.

Celkům už zbývají poslední dva týdny přípravy, takže se dá očekávat, že potvrzených změn bude nadále přibývat, hodně bude záviset i na hráčích, jak jim která zkouška skutečně vyjde. Souhrn všech přestupů v rámci krajských soutěžích vám přineseme v následujících číslech.