O triatlonistech se říká, že jsou to železní muži a železné ženy. Pokud by tomu tak bylo, pak by jim po letošním triatlonu Veteran Steel Man hrozila koroze. Oblíbená akce pro sportovce všech věkových i výkonnostních kategorií se totiž tentokrát konala v hustém a setrvalém dešti. O tom, že tyto nadšence jen tak něco nerozhází, svědčí fakt, že navzdory psímu počasí zapsal závod pořádaný uplynulou sobotu 30. července rekordní účast 110 sportovců. Ani letos při něm nechyběla veskrze přátelská atmosféra, která na této akci vždy stojí před vlastními výsledky v cíli. A že se jednalo o ročník jubilejní, nemohla chybět ani trocha nostalgie, ani Večerník!

Tradice triatlonu Veteran Steel Man byla založena už v roce 2003 skupinkou sportovních nadšenců okolo Milana Dvořáka. Tehdy se plavalo na Nákle, na kole jelo do Konice a běželo na trati ve směru do Březska. Otec zakladatel se však po deseti úspěšných ročnících kvůli zdravotním problémům rozhodl v dalším pořádání nepokračovat. Bylo velkým štěstím, že se našli jeho zdatní následovníci.

Pro triatlon to ovšem znamenalo stěhování, azyl našel nejprve na Čertových rybnících a v roce 2019 se přesunul na krásné koupaliště ve Stražisku, které celému setkání nabídlo fantastické zázemí. Díky tomu se úroveň celé akce ještě pozvedla. „Nápad na vznik triatlonu vznikl u piva, kde jsme seděli s Romanem Dittrichem. Ve finále se konal u příležitosti oslav mých padesátých narozenin,“ svěřil se Večerníku Milan Dvořák, kterého pořadatelé na akci při této speciální příležitosti pozvali. Následně Dvořák předal půllitr Karlu Huňkovi z Ptenského Dvorku, který jako jediný absolvoval všech dvacet uplynulých ročníků. Nostalgické ohlédnutí představovala také série dvaceti trik, které od počátku všichni účastnici dostávají. Na počest zakladatele zazněla i skvělá triatlonová píseň.

Ještě před startem přišla závodníky pozdravit starostka Stražiska Markéta Dvořáková a tentokrát i Konice Michal Obrusník stejně jako Jan Vařeka, ředitel hlavního z celé řady sponzorů.

Jako každoročně čekalo v hlavním závodě na účastníky 800 metrů plavání v bazénu, 51 km na kole a 7,6 km běhu v okolí Stražiska, pro kategorii hobby pak 400 metrů, 21 km a 5 km. Přestože tyto distance snad mohou v některých lidech vzbuzovat respekt, při troše odvahy a přípravy není problém je zvládnout. Potvrdit by to jistě mohl nejstarší účastník, kterým se stal Michal Mogrovics (75), nejmladší závodnicí byla třináctiletá Tereza Vargová.

Sám závod probíhal v dost hustém dešti. Zatímco při plavání kapky nikomu nevadily, jízda na kole na galuskách se stala lehce riskantní záležitostí. Nakonec se však z trasy vedoucí do Konice, Dzbele, Nectavy, Biskupic, Úsobrna, Skřípova a opět Konice vrátili všichni zdraví, přestože šest z nich kvůli defektům a jiným trablům závod nakonec nedokončilo.

Novinkou letošního ročníku byly krásné medaile pro nejlepší v jednotlivých kategoriích, jedinečné pocity zadostiučinění i nádherně namíchaný koktejl hormonů štěstí pak zůstával stejný. „Chtěl bych moc poděkovat všem sponzorům, obci Stražisko, skvělému kolektivu pořadatelů i účastníkům za to, že jsme to navzdory dešti zvládli bez větších problémů. Věřím, že příští rok se vší vervou a v lepším počasí nakročíme do další dekády našeho triatlonu,“ vzkázal za organizátory Jan Kovanda.

 

VÝSLEDKY VETERAN STEEL MAN

Muži:

1. Pavel Horák                       Krčmaň                      2:11:51

2. František Niebauer             Doloplazy                  2:21:33

3. Martin Grman                    Bratislava                   2:21:34

Muži 50+:

1. Martin Lipenský                 Skřípov                       2:27:15

2. Radim Fojtík                      Domaslavice               2:37:18

3. Roman Matoušek               Tovačov                      2:42:42

Ženy:

1. Martina Spurná                  Ptenský Dvorek          3:03:11

2. Adéla Čeřovská                  Konice                        3:20:07

3. Petra Veruňáková               Praha                          3:20:37

Ženy 40+:

1. Renata Jirková                    Olomouc                     3:37:04

2. Jitka Hájková                     Konice                        3:58:05

3. Olga Panenková                 Praha                          4:20:42