Zatímco si děti a učitelé užívají zasloužené letní prázdniny, na některých školách příliš klidu nemají. Stejně jako každý rok využívá zřizovatel dvou měsíců volna k tomu, aby na školách realizoval potřebné rekonstrukce i drobnější opravy. Letos se prostějovský magistrát rozhodl investovat přes patnáct milionů korun do těch nejzásadnějších rekonstrukcí. Jak Večerníku potvrdil náměstek primátora pro školství v Prostějově Jan Krchňavý, budou se kromě předem naplánovaných záležitostí řešit i některé havarijní stavy na školách i v mateřinkách.

Čas prázdnin neznamená pro školy ticho a klid, jak by se někomu mohlo zdát. „Je to období generálního úklidu, oprav a rekonstrukcí. Řada škol provádí opravy, které nelze dělat za přítomnosti dětí, provádějí se pravidelné výmalby tříd, chodeb, školních kuchyní i jídelen a podobně. Řada oprav je naplánována a připravována v rámci rozpočtu města, některé si organizují ředitelé škol sami. Takže někde bude stavební ruch větší, někde jen zmíněný generální úklid a menší opravy,“ prozradil Večerníku Jan Krchňavý (PéVéčko), náměstek primátora statutárního města Prostějov. Večerník zajímalo, podle čeho se vybíraly jednotlivé investice, které jsou na školách potřeba udělat? „Ředitelé škol dávají na začátku září požadavky na opravy a rekonstrukce, které řeší zřizovatel. Určitou sumu pak na menší opravy dostávají ve svém rozpočtu. Odbor školství potom ještě rozděluje podle potřeby a na základě konzultace s řediteli škol částku na nejnutnější opravy. Je to určité procento z odpisů nemovitého majetku, což letos činilo asi deset milionů korun,“ uvedl Krchňavý s tím, že on sám je s rozsahem prázdninových investic do škol i mateřinek spokojen, přestože peněz není nazbyt. „Město se snaží svůj majetek, a to i školy, pravidelně a smysluplně opravovat a modernizovat. Je to tak, jako když máte svůj dům. Pořád je co opravovat a vylepšovat a vždycky budou scházet peníze pro dosažení toho ideálního stavu. Shrnu to. Město se stará, ale není a nikdy nebude peněz nadbytek. Pořád je třeba se učit dobře a rozumně hospodařit a chovat se k majetku jako ke svému. Opravuje se to, co je nejvíc třeba,“ konstatuje náměstek prostějovského primátora.

A které letní opravy či rekonstrukce budou nejnáročnější a nejnákladnější? „Rozjíždějí se naplánované akce z rozpočtu města a řeší se opravy, kde by mohl být problém a hrozila by třeba havárie. Bude se dělat nová fasáda na družině ZŠ Majakovského, už probíhá a v srpnu bude ukončena výměna rozvodů vody a obkladů na ZŠ v ulici Dr. Horáka. Havárii chceme předejít opravou rozvodů v mateřské školce na Husově náměstí. Tato akce je největší svým rozsahem a potrvá až do září. Chod školky nebude ohrožen, veškeré nezbytné práce budou realizovány v průběhu prázdnin s tím, že dokončovací práce postihnou jen hospodářský pavilon. Další akcí je rozšíření oplocení za půl milionu a rekonstrukce kotelny s výměnou kotlů na MŠ Raisova. Dále pak začátek postupné rekonstrukce střech na ZŠ v ulici Palackého, která proběhne v několika etapách. A na konci prázdnin se chystá i milionová rekonstrukce sportovního areálu SOŠPO, který je v havarijním stavu,“ vypočítal Jan Krchňavý.

 

31 skoly graf